Florence Valentin: Spring Ricco
FLORENCE VALENTIN
Spring Ricco
Startracks/Bonnier Amigos
Betyg: 8

Det tog lite tid innan Florence Valentin hittade rätt. De hade redan från början kunnat knocka folk med sin inställning och sina texter, men eftersom musiken lät som Lasse Berghagen framstod de länge som bara en samling febrilt jabbande flugviktare.
   På fantastiska »Pokerkväll i Vårby Gård« bakades emellertid andra bullar. De skaffade ett hårdare sound, skruvade upp intensiteten till max och skrev två av 2007 års bästa låtar i titelspåret och »Allt har ett slut«. Att se dem live i den vevan kändes som att få en Tyson-smocka rätt i nyllet.
   Intensiteten är inte fullt lika påtaglig på »Spring Ricco« men det handlar fortfarande om musik som verkligen känns. Inte sedan Ebba Grön härjade som värst har ett svenskt band injicerat lika mycket kärlek och uppror i sina låtar. De ömsöm sorgliga, ömsöm granithårda texterna kombineras med bländande popmelodier och Love Antell sjunger som om livet stod på spel. En sotig Joy Division-bas kickar i gång »8 & 5«, August Berg bankar trummor med vanvettig övertygelse, gitarrspelet är lika rasande snyggt som senast.
   Primalskrin och knutna nävar genomsyrar nästan varje textrad. Men i sista låten, »Mellan krigen«, sänker de garden en smula.
   »Du är värd mer än asfalt och snöblandat regn/Du är värd mer än mängden i morgonrusningen/Det krossar mitt hjärta när vi krossar porslin/Ikväll vill jag vara vän med dej.«
   Love Antell blir en allt större hjälte för varje skiva han gör. Det är bara en tidsfråga innan någon skriver lika fina kärlekssånger till honom.
HENRIK LYNGÅKER
2009-03-24