Liechtenstein: Survival Strategies In A Modern World
LIECHTENSTEIN
Survival Strategies in a Modern World
Fraction/Border
Betyg: 8

Ett brinnande musikintresse leder ofta till missionerande. Du hör något, faller huvudstupa för detta något och börjar därefter omedelbart sprida dess ord. Klasskompisar, arbetskamrater, anonyma bloggläsare, ytliga krogbekanta… kommer de i din väg ska de övertygas. Det må vara ett idogt jobb att tända en hel världs låga, men besväret är kärt. Inga vilodagar står mellan dig och spridandet av din favoritkonst, så sant som det är sagt.
   Men då och då händer det att din mission tar sig aningen mer precisa uttryck, blir mer fokuserat. Du hör något, faller huvudstupa för detta något och kontaktar därefter omedelbart en viss person. »Det här måste du bara lyssna på, du kommer älska det!«
   Personligen befinner jag mig i samtliga ovanstående tillstånd just nu. Anledningen stavas »Survival Strategies in a Modern World«, göteborgstrion Liechtensteins fullängdsdebut.
   »Survival Strategies in a Modern World« är nämligen som gjord för mig.
   »Survival Strategies in a Modern World« är nämligen som gjord för dig.
   Liechtenstein handlar ju om allt igenom fantastisk, melodiös och åttiotalsminnande pop och post-punk; när »Survival Strategies…« snurrar i stereon snurrar namn som Mo-Dettes, The Shop Assistants, Au-Pairs och Dolly Mixture med den. Samtidigt är skivan inte nostalgi, kvinnorna i Liechtenstein står stadigt på egna ben.
   Visst är det exakt vad vi behöver just nu; du och jag?
   Eventuellt – mycket troligt – har du redan koll på Liechtenstein, förmodligen har du med glädje följt dem sedan och över vinylsjuorna »Stalking Skills« (Fraction, 2007) och »Apathy« (Fraction, 2008). Så eventuellt – mycket troligt – är jag två steg efter med den här recensionen.
   Ändå, mina meningar tål att upprepas. Superlativen måste fram, kosta vad det kosta vill. Ty när fantastiska band som Liechtenstein ytterligare eldar ens musikintresse är missionera det minsta man kan göra i gengäld.
JOHAN JACOBSSON
2009-05-26