Avner: Lyssna
AVNER
Lyssna
Sincerely Yours/Border
Betyg: 3
 
Allt är tillåtet i krig, kärlek och popvärlden.
   Avner ges ut av The Tough Alliance skivbolag och får med det per automatik initial kredd. Men det räcker inte för Avner. Inte på långa vägar. Han kallar sig för Den Gula Artisten. Målar sig gul på kinderna. Skriver en låt som heter »En gul värld«.
   Varför? Jag vet inte.
   Men han gör helt rätt som försöker få oss koncentrerade på det som syns. Alla medel är som sagt okej att ta till för att nå ut. Musikaliskt finns det nämligen inte mycket att hämta på »Lyssna«.
   Inte så att jag egentligen har något emot artisten Avner. »Försiktigt lovande« hade mitt omdöme blivit om debuten varit en tidig demo. Under en knapp halvtimme finns antydningar till fungerande melodier och en vilja att experimentera med sparsmakad produktion. »Bed för mig« och »Besatt« hade med lite mer arbete kunnat bli något extra.
   Men nu är det inte en tidig demo.
   Inte heller Avners röst – begränsad och inte helt tonsäker – stör mig. Nog för att mannens vingliga pop med ett drivande piano i förgrunden hade vunnit mycket på en starkare sångare. Starkare, alltså, inte bättre.
   När vi däremot kommer till texterna tar det helt stopp. Tydligen ska Avner vara ute efter att sjunga om hur svårt det är att vara människa och att leva. Blaha blaha, säger jag. I »Lämnar« låter det så här: »Jag ville aldrig glömma och jag blir aldrig bättre/tänker på allt som är gult/hur ska jag bli bättre?/Du är allt för mig/vill inget annat/vi är allt vi vill va/nu vill jag dit igen.« Eh, va? Svårt att leva? Snarare svårt att skriva.
   Med sin lite mystiska framtoning och gula färg vill nog Avner få upp intresset åt något håll, att vi antingen ska hata eller älska det på ytan halvfärdiga. Problemet är att jag inte känner någonting. »Lyssna« lämnar mig helt likgiltig.
   »Jag kommer aldrig att glömma« sjunger han i »Besatt«.
   Något säger mig att jag har glömt Avner innan hösten kommer.
ANDERS DAHLBOM
2009-06-09