Naomi Sommers: Gentle as the Sun
NAOMI SOMMERS
Gentle as the Sun
American Melody/Playground
Betyg: 7
 
»Naomi is the new Nanci«.
   Ett påstående, till förväxling likt en slogan, som man stöter på lite varstans i americana-relaterade forum.
   Naomi är New England-rotade Naomi Sommers, Nanci är singer-songwritergenrens vänaste själ Nanci Griffith. Jämförelsen är oundviklig. Förutom att de båda har jobbat med den aktade Nashville-producenten Jim Rooney håller de sig till en bomullsmjuk folkcountry som inte kan göra en fluga förnär. Middle of the road-pop med vemodet åtminstone halvvägs uppför Appalachernas kullar.
   På detta sitt fjärde album är Naomi Sommers så melodiös och medkännande att det svartnar för ögonen. Sångerskans milda röst och varsamt plockande låtar är att likna vid en våt handduk över febrig panna. Som lyssnare blir man lugn. Exemplifierat av hur Don Gibsons frejdigt studsiga countrystandard »Sea of Heartbreak«, tillika enda covern här, i dessa händer blir bedårande vacker bluegrass med de lenaste av bomullstussar lindade runt det brustna hjärtat.
   Att här helt saknas vrede, fara, ondska eller egentligen vilken typ av dramatik som helst för oundvikligen det med sig att skivan i längden riskerar kännas rätlinjig och präkig i överkant.
   Men ska hon bli den nya Nanci finns förstås ingen annan väg för Naomi att gå.
PIERRE HELLQVIST
2009-06-09