Patterson Hood: Murdering Oscar (And Other Love Songs)
PATTERSON HOOD
Murdering Oscar (And Other Love Songs)
ATO/Bonnier Amigo
Betyg: 7
 
Det är nästan Guns N’ Roses-klass på Patterson Hoods andra soloplatta.
   Axl Rose behövde sjutton år på sig för att få till en riktig uppföljare till »Use Your Illusion«-plattorna, Drive-By Truckers frontman kontrar med femton år från arbetsstart till färdig skiva.
   I CD-häftet skriver Hood utförligt om hur han flyttade till Athens i Georgia i mitten 1994 och då spelade in några av plattans låtar på en hederlig gammal bergsprängare i kompisens sovrum. Han kopierade upp kassetter och gav till vänner och bekanta, men sedan dess har han hela tiden haft tanken att göra något mer av låtmaterialet. Något kom sedan i vägen, nämligen Drive-By Truckers (och ett annat soloalbum, 2004 års »Killers and Stars«).
   När han nu äntligen får ur sig »Murdering Oscar (And Other Love Songs)« har många nya låtar kommit till genom åren. Folk från Drive-By Truckers och Hoods favoritband Centro-Matic hjälper till i studion, så även Pattersons pappa – tillika gamle Muscle Shoals-veteranen – David Hood på bas. Patterson Hood och producenten David Barbe (som en gång i tiden spelade med mäktiga Sugar) har skruvat fram ett varmt ljud som alla som förhoppningsvis lyssnat rejält på Truckers känner igen.
   Trots att Hood och Barbes tanke varit att förena låtar som skrivits under en lång tidsperiod till en helhet spretar plattan lite. Och då inte på det sätt en Drive-By Truckers-platta gör, när Hoods låtar samsas med Mike Cooley och Shonna Tuckers. Det blir mer en låtsamling än ett album. Ändå är det här förstås en given aptitretare för oss som väntar på en uppföljare till fjolårets »Brighter Than Creation’s Dark«. Riktigt starka låtstunder som »Pride of the Yankees«, »Belvedere« och »Pollyanna« ger verkligen mersmak.
   Mest av allt är jag sugen på att se Patterson Hood & The Screwopians spela i sommar. Bandet som turnerar med soloplattan består av Hood, Brad Morgan och John Neff från Drive-By Truckers, Will Johnson och Scott Danbom från Centro-Matic samt Barbe. Folk från tre av mina favoritband samtidigt! Något säger mig att de dessvärre håller turnén till Staterna.
   »Murdering Oscar (and Other Love Songs)« i lurarna får räcka – och räcker bra.
ANDERS DAHLBOM
2009-06-23
 
»Murdering Oscar (And Other Love Songs)« släpps 25 juni.