Sommaren 2009, en översiktsbild
Ange, jag och Rut Lee hade semester. Vi åkte till det småländska höglandet. Det började med regn, slutade med solsken och egendomligt hårdföra vindar som välte gräsmattans stolthet – hammocken. Familjen med grävlingar, som 2007 höll till under stugan men i fjol hade dragit sin kos, var i år tillbaka – de sågs inte till men levde rövare i sitt förmodat avancerade tunnelsystem under golvplankorna. Kampen om den optimala fånga insekter-plats som är bryggan utkämpades mellan sädesärlor och ett flugsnapparpar som hade en hel holk full av ungar att mätta.
  Ange läste en bok om traktorer, själv varvade jag Greg Kots »Ripped: How the Wired Generation Revolutionized Music« och George Pelecanos senaste »The Way Home« med James Crumleys några år gamla »The Right Madness« och James Howard Kunstlers omistliga »The Geography of Nowhere: The Rise and Decline of America’s Man-Made Landscape« (de stadsplanerare som varit med och beslutat om det skamlösa och ekologiskt vansinniga urholkandet av svenska citykärnor har säkert läst mycket men garanterat inte den boken).
  Birgits köttbullar med havreflan. Rutan i gungan på verandan med vinden i mohikanfrisyren. Älgarna som gick över vägen. Rostedts Livs i Bodafors. Nymalda etiopiska kaffebönor. Den nya kakkollektionen från Göteborgs Kex – Emelies Bärdröm, Fridas Havre & Himmelrike, Christinas Chokladbegär och Johans Pecanpoesi; oemotståndliga allesammans.
  Och så… Ange-favoriter sommaren 2009: 1) John Holt: I Don’t Want to See You Cry, 2) Saban Bajramovic: I barval pudela, 3) Roger Miller: King of the Road, 4) Santiago Jimenez: Ay te Dejo en San Antonio, 5) Bree Daniels: Oh Me Oh My. Pierre-favoriter sommaren 2009: 1) Lena Andersson: Är det konstigt att man längtar bort nån gång, 2) Merle Haggard: Jesus, Take a Hold, 3) Martin Rev: My Strange World, 4) Dexter Gordon: Soul Sister, 5) Romica Puceanu & The Gore Brothers: Sa te ajunga dorul meu. Rut Lee-favoriter sommaren 2009: skapligt dött lopp mellan Eric Donaldsons »Cherry Oh Baby« och »En kulen natt« framförd av hennes föräldrar.