Arctic Monkeys: Humbug
ARCTIC MONKEYS
Humbug

Domino/Playground
Betyg: 5

 

Är det jakten på dollar som har lockat Arctic Monkeys till Joshua Tree i Kalifornien? Där är större delen av »Humbug« inspelad, med Josh Homme från Kyuss och Queens Of The Stone Age som producent.
  Eller snarare är det väl en större amerikansk publik de letar efter, för även om Arctic Monkeys har blivit rätt stora även utanför England är bandet på många sätt ett urbrittiskt fenomen – med NME-hype, dialektal sång och drag av diskbänksrealism i Alex Turners texter.

  Man kan tycka att alliansen med Homme är oväntad men Arctic Monkeys har faktiskt varit Queens Of The Stone Age-fans i många år, de repade deras låtar som tonåringar i Sheffield. Och när jag återvänder till förra plattan »Favourite Worst Nightmare« är det en hel del gitarriffande som slår sig in i den stompiga, snubblande britpopestetiken.

  Men precis som med de två tidigare albumen har jag svårt att förstå varför Arctic Monkeys är så populära. Okej, det finns en viss charm, framför allt på debutalbumet, och i brist på ett riktigt bra alternativ till Jam, Blur eller Libertines fyller kvartetten en funktion.

  »Humbug« känns som en halvmesyr. Ingen hade väl väntat sig att bandet ska börja spela stonerrock men det hugger sällan till, detta trots att flera av de sju Homme-producerade låtarna kryddas av frasigt elgitarrspel, knapriga riff och ett samtidigt torrt och luftigt sound. Låtarna är tjatiga och trygga, Arctic Monkeys vågar inte ta några stora risker, ofta låter det som att en brittisk storstadsförort har flyttat in i en flyghangar i öknen och förgäves försöker insupa frisk luft.

  Tre låtar producerade av vapendragaren James Ford (även medlem i Simian Mobile Disco och – tillsammans med Alex Turner – The Last Shadow Puppets) har en starkare brittisk atmosfär, lite sextiotalskänsla, som på Last Shadow Puppets-plattan. Inte dåligt, men för… lagom.  Roligast är »Pretty Visitors«, som nästan låter som en mix av The Fall och Metallica. Refrängen är bedrövlig men Alex Turner sjunger snabbt, rabblar ord och visar åtminstone lite jävlar anamma. Han borde alltid låta orden forsa fram. Satsa allt på ett kort.

PM JÖNSSON

2009-08-28