Tutankamon: Tutankamon
TUTANKAMON

Tutankamon

Playground

Betyg: 7

 

Medlemmar från Peter Bjorn And John, The Concretes, Shout Out Louds och The Plan har ett band ihop. De har tagit sitt namn efter en farao som drogs med en diger sjukdomsbild på grund av för många syskonäktenskap i släkten. Supergrupper har historiskt sett också haft en tendens att generera mindre livskraftiga projekt. Det är inte enbart av godo att gifta samman för många starka kreativa visioner, antingen blir resultatet spretigt eller så landar det i slätstruken kompromiss.

Men i det här fallet får det nog sägas att ekvationen är lyckad.

Singeln »Have You Ever Been in Love« har spökat friskt på radion och är ju svår att inte charmas av oavsett om anledningen stavas popnostalgi eller nyförälskelse. Det är väl en hedersbetygelse om något att förmå musikhistoriens mest utnötta tematik att kännas lyssningsvärd. Frågan är dessutom inte om utan när den trallvänliga melodin möter en passande reklammakararvision.

Fler spår med samma hitpotential som »Have You Ever Been in Love« hittar jag inte på »Tutankamon«, men det är ändå fint att fortsätta lyssna. Det är jämn, trallvänlig och lagom kaxig pop med gott om nitttonhundratalsreferenser. Jag vågar egentligen inte skriva ordet kvalitet här, men trettiotreåringen i mig driver på. Det är värt att hoppas på att Tutankamon inte blir en engångsföreteelse, jag är beredd att ge upp alla mina fördomar om supergrupper och kompisband om de fortsätter i den här stilen.

JENNY SÖRBY

2009-10-06