Maps: Turning the Mind
MAPS

Turning the Mind

Mute/EMI

Betyg: 6

 

Tydligen festade Mark Chapman snabbt upp de pengar han tjänade på 2007 års hyllade debutalbum »We Can Create«. Och tydligen var han rätt påtänd även när han spelade in det. Så kan det kanske gå med Jason »Spiritualized« Pierce som idol.

Nu verkar Chapman i alla fall ha nyktrat till, gått i kognitiv terapi för att vända negativa tankar till positiva – se albumtiteln – och rent allmänt »got his shit together«, som han själv uttrycker det i konvolutet.

Musikaliskt kan det översättas med ett rejält lyft upp ur den rätt dimmiga gitarrmattorshoegaze som präglade förra skivan. Faktum är att det inte finns så mycket som ett distat eko från någon endaste gitarr här. Av ren princip tycks det.

I stället har han plockat fram syntharna och flyttat in i Tim »Death In Vegas« Holmes studio. Chapman sjunger fortfarande så där släpigt svävande, men musikaliskt spretar och stretar det åt alla möjliga och omöjliga håll. Medan man i ena stunden skriver ner rätt väntade referenser till M83 och Sigur Rós går tankarna i nästa till Pet Shop Boys eller Calvin Harris. Det sistnämnda gäller speciellt det knorrigt catchy singelspåret »Let Go of the Fear«, som låter som plockat direkt från Harris senaste album.

Rent principiellt gillar jag ansatsen, kontrasten mellan det episka och det lekfullt klacksparkande är givande och det finns en hel del starka låtar. Förutom singeln exempelvis »Valium in the Sunshine«, lite som en lättsamt flygande euroremix av något med Flaming Lips, och gulligt bombastiska »I Dream of Crystal«. Det gäller även den mörkare, stramare »Nothing«, där självaste Mute-bossen Daniel Miller tillskrivs »additional programming« – och visst mullrar det lite The Normal-protosynthigt under ytan här!

Men lika ofta som Chapman får till det lika ofta tycks han fastna i idéer som inte leder någon vart alls. Låtar som »Die Happy, Die Smiling« och »Chemeleon« krumbuktar sig fram som vore de vanställda.

Ojämn terräng alltså, med snåriga dalar men rätt spektakulära toppar.

PATRIK LINDGREN

2009-10-13