Spiral Stairs: The Real Feel
SPIRAL STAIRS

The Real Feel

Domino/Playground

Betyg: 5

 

»Pavement : Coming To A Town Near You (If You Live Near A Big Town) In 2010.«

Den 17 september i år dök ovanstående rubrik upp på matadorrecords.com. Direkt under den ett gammalt svartvitt fotografi föreställande Pavement, sedan lades texten ut. »After years of speculation, the most important American band of the 1990’s is returning to the stage…« »The first show announced is a New York performance on September 21, 2010 at Rumsey Playfield in Central Park.«

Och jag läste och jag fylldes av motstridiga känslor. Å ena sidan är Pavement ett av mina absoluta favoritband; en återförening skulle kunna innebära mer himlastormande musik från deras håll. Å andra sidan; en återförening riskerar att svärta ner det i princip fläckfria rykte de ådrog sig mellan 1989–1999.

Grubblande återvände jag tillbaka upp mot sidhuvudet på matadorrecords.com, sålunda passerades det svartvita fotografiet igen. Den här gången studerade jag det lite mer noggrant, från vänster till höger fyra brett leende spjuvrar; Mark Ibold, Bob Nastanovich, Scott »Spiral Stairs« Kannberg, Steve West. Men så i förgrunden, till höger: Stephen Malkmus. I hans ståtliga ansikte läste jag in förtvivlan, överväldigande framtidsskräck. »Precis som den här bilden känner jag mig«, tänkte jag. »Må lyckan och inspirationen stå Pavement bi.«

»Coming October 20: Spiral Stairs’ ’The Real Feel’«

24 juni i år dök ovanstående rubrik upp på matadorrecords.com. Direkt under den en färgbild föreställande omslaget till »The Real Feel«, sedan lades texten ut. »After a pair of albums under the group nom de plume Preston School Of Industry, Pavement co-founder Scott Kannberg, aka Spiral Stairs, makes his bona fide solo debut with an October 20…«

Och jag läste och jag fylldes av motstridiga känslor. Å ena sidan var »All This Sounds Gas« – Preston School Of Industrys debut, släppt 2001 – en fin indierockskiva som Tom Pettys ande då och då flirtade med. Å andra sidan var »Monsoon« – Preston School Of Industrys platta nummer två, släppt 2004 – en rätt tråkig indierock/altcountryskiva som ofta saknade glöd.

Grubblande beslutade jag mig för att ändå ge »The Real Feel« en mängd chanser, sålunda inleddes flera månaders väntan. Men slutligen rasslade den ner i min brevlåda och… besvikelse. Tonerna Spiral Stairs och hans multiinstrumentella medspelare (bland andra Kevin Drew från Broken Social Scene och Posies-mannen Jon Auer) skapat inför »The Real Feel« är oinspirerade, ointressanta. Ibland får jag känslan av att Spiral låtit sig inspireras av den brist på melodier och driv som återfanns över hela Neil Youngs »Greendale«, andra gånger tror jag att indierock aldrig varit närmre John Mellencamp-land än så här. Spiral Stairs har helt enkelt aldrig realiserat något så här trist, anser jag.

Förtvivlat studerade jag konvolutet till »The Real Feel« lite mer noggrant, nedifrån och upp ett stilleben: asfalt, några uppbrutna pillerburkar, en död tvättbjörn. »Precis som den här bilden känner jag mig«, tänkte jag. »Må Spiral Stairs skärpa sig till nästa gång.«

JOHAN JACOBSSON

2009-10-27