Molina and Johnson: Molina and Johnson
MOLINA AND JOHNSON

Molina and Johnson

Secretly Canadian/Border

Betyg: 7

 

Två storheter som möts ger inte alltid upphov till något storartat. När ett par centralfigurer inom amerikansk indiefolk slår sina låtskrivarpåsar samman för första gången blir resultatet ändå lyckat.

För min egen del är det här lite av ett dream team i miniformat. Will Johnson, finfin soloartist och den drivande kraften i fantastiska Texas-rockarna Centro-Matic och dess tvillingband South San Gabriel, möter Jason Molina, mannen bakom Songs:Ohia och Magnolia Electric Co. De två har förstås träffat på varandra på turnéer och festivaler genom åren, men det var först hösten 2007 som de började snacka om att göra en platta ihop. Fem månader senare bokade de en studio och åkte dit med mat, öl, ett luftgevär och en massa ammunition. Och så satt de där i tio dagar, skrev och spelade in, drack bärs och sköt luftgevär från verandan.

Låter ju avslappnat, inte sant?

Trots att »Molina and Johnson« är avskalad och nedtonad darrar musiken inombords. Mycket låter inte alls som två polare som sitter med ölburkar i händerna och varvar ner, snarare som någon har kastat in en bandspelare till en dödsdömds sista natt i cellen. Den smått desperata känslan av världslig ensamhet under natthimlen påminner väldigt mycket om Magnolia Electric Co. Här finns flera lysande låtstunder som skulle platsa på herrarnas respektive bands plattor, ändå har jag en invändning mot att det inte låter som att de har samarbetat speciellt mycket. Här finns Johnsons låtar med melankoliska melodier där Johnson sjunger, och här finns Molinas bidrag där Molina med darrande stämma sjunger om döende himlastjärnor (som vanligt).

Men låtar som »In the Avalon/Little killer«, »Lenore’s Lullaby« och »All Falls Together« gör min mörka senhöst betydligt lättare att överleva. Bästa samarbetet på duons förstlingsverk är annars »All Gone, All Gone«, en hårt avskalad och ödslig sak där någon spelar såg i bakgrunden och Johnson sjunger duett – men inte med Molina utan med väldigt coola Texas-sångerskan Sarah Jaffe. Lite symptomatiskt.

ANDERS DAHLBOM

2009-11-03