J-Son: Never Half Stepping
J-SON

Never Half Stepping

Same Blood/Sony
Betyg: 7

 

Brasilienfödde och göteborgsuppvuxne J-Son har en tung familjehistoria kantad av den fattigdom som ju är vardag för stora delar av befolkningen i det sydamerikanska landet. En tillvaro som präglas av tröttsamma, vidhäftande obligatorier som analfabetism, svält och våld. I OS-yran är det lätt att glömma att det bara är tjugofem år sedan semesterparadiset var en diktatur vars juntapolis skröt med åttionio egenhändigt uppfunna tortyrmetoder.

J-Son har inte glömt Brasiliens mindre glamorösa sida, den som präglat honom och hans familj. På debutalbumet märks en motivation och noggrannhet som kanske kommer ur det faktum att upphovsmannen vet hur han inte vill leva sitt liv. Han har dessutom en bättre tillvaro för sin stora brasilianska släkt i åtanke. Oavsett drivkraft har hans musikaliska talang och ihärdighet redan förlänat honom uppdrag som att författa hooks åt några av hiphopens största stjärnor som 50 Cent och Lil Wayne.

Att det är den samtida hiphopens mest väletablerade artister som agerar musikaliska förebilder på det här albumet råder det ingen tvekan om. På långsamma, kaxiga beats i den tyngre skolan serveras rader om uppväxten och hyllningar till mamma med säkert fraserad rap som skulle kunna ha rötterna i vilket amerikanskt getto som helst. Eller rättare sagt, i vilket getto i världen som helst. »Never Half Stepping« är kosmopolitisk på det viset. En kanal för den snabbast växande erfarenheten i världen just nu, att växa upp i en fattig stadsdel.

Sedan har den även en stor dos saudade, känslan som formulerats av portugiserna som sorgsnare än nostalgi, längtan eller sorg som det inte finns någon bot för. Den bubblar mellan raderna på skivan, som trots den väl genomarbetade och professionella attityden kantas av något lite mer sårbart än ett genomsnittligt hiphopalbum. Detta lyser framför allt igenom i de självutlämnande texterna om mammans tuffa liv på gatorna, de egna erfarenheterna av att inte få världen att gå ihop men ändå hålla hoppet och värdigheten vid liv.

J-Son har ett stort hjärta av den där typen som gör artister långlivade. Vi kommer att höra mer av det framöver.

JENNY SÖRBY

2009-11-24