Annie: Don’t Stop
ANNIE

Don’t Stop

Smalltown Supersound/Border

Betyg: 9

 

Maken till strulförföljd skiva får man leta efter. Efter att först ha läckt på internet i förtid bara för att sedan dras tillbaka just innan officiell release hösten 2008 så kom den till slut ut hösten 2009. Något omarbetad och på nytt, mindre skivbolag. Dessvärre utan regelrätt svensk distribution. Så när detta nu till slut har styrts upp är förstås den största buzzen sedan länge över.

Ändå. I den mån detta har hindrat ett av fjolårets absolut bästa (tvåa på undertecknads lista) album från att nå ut i de svenska hemmen måste misstaget förstås repareras så gott det är möjligt.

Norskan Annie – född Anne Lilia Berge Strand – slog igenom 2004 med sin debut »Anniemal«, men hade faktiskt en lokal hit redan 1999 med singeln »The Greatest Hit«. Uppmärksamheten internationellt ledde till skivkontrakt med stora Island Records som sannolikt såg en ny, yngre och kreddigare Kylie, men den relationen sprack alltså – av ännu oklara skäl – och uppföljaren »Don’t Stop« gavs till slut ut på norska indielabeln Smalltown Supersound.

Musikaliskt är det en sylvass mix av influenser som Madonna, Kylie, Saint Etienne och liknande smart, finsnickrad pop med elektronisk stomme. Tydlig med sina rötter i åttiotalistisk discopop men samtidigt hundraprocentigt modern och nu. Till sin hjälp har Annie handplockade producenter som Xenomania och Richard X men det känns ändå som hennes sånger hela vägen, fullspäckade av egensinnigheter och snygga detaljer.

Med fullträffar som »My Love is Better«, »Songs Remind Me of You« och den förbisedda men retropostpunkcoola »The Breakfast Song« – som får mig att tänka på Delta 5:s klassiska alternativanthem »Mind Your Own Business« – borde Annie vara minst lika stor som Lily Allen. Det är hon nu inte. Kommer nog inte att bli så heller. Och kanske är det lika bra, Annie trivs och funkar gissningsvis bättre i ett sammanhang där hon själv tillåts behålla full kontroll. Förhoppningsvis leder det också till att nästa album dyker upp både snabbare och utan strul.

Som bonus till denna CD-upplaga medföljer en femspårs-EP med bland annat singeln »I Know UR Girlfriend Hates Me«, som hann släppas till det ursprungliga albumet men i slutändan inte togs med, samt den härligt italodiscodrypande »Anthonio« som gavs ut i somras, i väntan på att den nya versionen av skivan skulle bli klar.

PATRIK LINDGREN

2010-02-02