Diverse artister: Öh! Wave: Experimental Music From the Cornflower Fields of Östergötland
DIVERSE ARTISTER

Öh! Wave: Experimental Music From the Cornflower Fields of Östergötland

Rev/Vega

Betyg: 8

 

Som initiativ betraktat är »Öh! Wave« oklanderligt. Skivan samlar ju sällan hörd och experimentell musik med ett gemensamt geografiskt ursprung; alltid en lysande idé. Liksom de snarlika och ganska så samtida albumen »Ideal Electronics: Contemporary Electronic Music From Sweden« (Ideal, 2003) och »Gothenburg 08« (Fang Bomb, 2008) bjuder den möjligheter att komplettera, upptäcka. Att sedan dess inriktning då är Östergötland – ett landskap som mig veterligt aldrig sammanfattats på detta sätt – får räknas som en stor bonus.

Detta sagt och samtidigt är »Öh! Wave« – liksom »Ideal Electronics« och »Gothenburg 08« – inget försök att konstruera någon styltad scen á la Madchester; den är mer en uppvisning, en rapport. »Så här är det och så här har det varit i Östergötland.«

Som musikalisk resa är »Öh! Wave« oklanderlig. Tjugofyra låtar, två CD, en myriad olika uttryck; någon röd tonal tråd utöver »experimental music« står här ej att finna. Dock, om jag skulle försöka mig på att sammanfatta tonerna på den skulle jag göra det med följande lilla historia:

Det var en gång en kompis till mig, förrförra våren blev han pappa. 22 januari besökte han releasefesten för »Öh! Wave« på Passagen i Linköping och kom därifrån hem med ett exemplar av plattan ifråga. När han och jag några veckor efter detta mejlledes diskuterade allt ovanstående skrev han »jag har inte ens lyckats lyssna på skivan än. [Min son] är livrädd för brus har jag upptäckt, så det går inte att lyssna på sådan musik när han är vaken och när han sover går det såklart inte heller så bra. Knepigt.«

Så den förhärskande genren på »Öh! Wave« är alltså »brus som kan skrämma bebisar«.

Som fysisk produkt är »Öh! Wave« oklanderlig. Skivorna är förpackade i ett snyggt formgivet fodral, för övrigt ett fodral vars ovanliga mått och tyginlägg genast avslöjar att det tillverkats av det australiensiska företaget Dual Plover. I ett medföljande häfte presenteras alla de medverkande artisterna – bland andra Leif Elggren, Skin Area, Skeppet, Erik Levander och Fria Konstellationen – kort och koncist. Så ska det se ut.

Som helhet betraktad är »Öh! Wave« oklanderlig. Låt den snarast ta plats i din skivsamling.

JOHAN JACOBSSON

2010-02-09