Tungg: … And Then We Saw Land
TUNNG

… And Then We Saw Land

Full Time Hobby/Border

Betyg: 5

 

Debutalbumet »Mother’s Daughter and Other Songs« spelade jag en hel del när den släpptes för fem år sedan. Då var Tunng helt rätt i tiden, med en finurlig och pockande mix av folkpop och elektronika. De senaste åren har det hänt mycket med Tunng. En av grundarna – Sam Genders – lämnade bandet, vilket förde med sig att kemin omfördelades bland medlemmarna. Melodierna är tydliga och melodicaspelaren Becky Jacobs tar större plats, hon sjunger på några av skivans finaste sånger.

På den brittiska sextettens fjärde album vilar över många låtar en avslappnad känsla som får mig att tänka på såväl avskalad indie av typen Kings Of Convenience som folkanstruken brittisk pop och rock. Musiken stannar kvar ett tag, säger hej, försvinner och har svårt att hitta tillbaka. På »Don’t Look Down or Back« försöker de närma sig folk- prog- och psykföregångarna Comus, men allting är för snällt. Ett par låtar har hurtiga element som inte tillför särskilt mycket. Elektroniken småputtrar.

Jag, som känner mig som en folktraditionalist, återvänder hellre till fjolårets skivor med The Unthanks, Jackie Oates och den omfångsrika Topic Records-boxen som jag inte haft tid att utforska ordentligt. Och materialet som jag gillar mest på »… And Then We Saw Land« är det folkpräglade, som »October« och »These Winds«.

Det här är sympatiskt, mycket sympatiskt, men det biter inte.

PM JÖNSSON

2010-03-02