Crystal Castles: Crystal Castles
CRYSTAL CASTLES

Crystal Castles

Fiction/Universal

Betyg: 5

 

Den kanadensiska duon Crystal Castles Myspace- och Last FM-sidor ska enligt Det Stora Skivbolagets pressmeddelande och min snabba granskning ha besökts mer än femtio miljoner gånger.

Femtio miljoner, det är en så löjligt hög siffra att den normalt används av komiker när de tar till det effektiva och raljerande verktyg som går under namnet Överdriften – inte i samma andetag som när små underproducerade band från Ontario presenterar sin lika mörka som märkliga musik för världen.

Det är just de här siffrorna, det hysteriska intresset, som är mest intressant när det handlar om Crystal Castles.

De må posera likt den fina och mystiska Michigan-trion Salem på sina pressbilder. Dessutom har de som samma fina Salem lyckats hitta något alldeles eget i ett ockult mischmasch av goth, holländsk trance, sydstatshiphop och gulliga godnattmelodier som hela tiden hotas våldtas av något läskigt och direkt elakt som gömmer sig där alldeles bakom husknuten.

Men där Salem hela tiden håller allt på en rent konstnärlig och i alla fall hyfsat sofistikerad nivå (sångaren är en före detta djupt drogmissbrukande manlig prostituerad och bandnamnet ska komma från staden Salems häxrättegångar) är kollegorna från just norr om gränsen exakt så högljutt skrikande och spädbarnslikt uppmärksamhetstörstande som du antagligen måste vara i din musik i dag för att komma upp i deras popularitetssiffror.

MARCUS JOONS

2010-04-27