Andreas Söderlund: Daustralien
ANDREAS SÖDERLUND

Daustralien

Razzia/Sony

Betyg: 6

 

»Vänta tills du blir trettio«. Sjunger Andreas Söderlund, en gång sångare i Niccokick, i »Sjunka under jorden«, det centrala spåret på hans svenskspråkiga debutalbum »Daustralien«. »Du börjar hata musik och skaffar dig ett riktigt jobb […] Men ingen ska få ta rocken ifrån dig«. Att melodin är direktimporterad från The Cures »Just Like Heaven« – eller är det »In Between Days«? – understryker bara allvaret ytterligare. »Daustralien« är en vuxen mans brådmogna försvarstal. Eller försök till försoning med vuxenvärlden, om man så vill. »Du ska bli läkare«, upprepar Söderlund, för varje gång alltmer intensivt, i »Sjunka under jorden«. »Men ingen ska få ta rocken ifrån dig«.

Det är svårt nog att skriva musik, att stå på scen och bjuda ut sig själv till människor som inte lyssnar. Som vuxen människa måste man dessutom försvara sitt livsval för en alltmer oförstående vuxenvärld. Sedan Niccokicks snart tio år gamla debutalbum har Andreas Söderlund producerat och skrivit musik till bland andra Hello Saferide och David & The Citizens. Insikten att det var så här livet blev, varken mer eller mindre men att det är stort nog, genomsyrar varje rad på hans andra debutalbum.

»Daustralien« lämnar ingenting till fantasin. Melodierna är bredfiliga, texterna nedskrivna med bläck på wettexdukar. Men Andreas Söderlunds vilja att sjunga varje rad, varje fras och stavelse så att hela världen ska kunna höra dem är så uppriktig, och produkten av en sådan uppenbar hemlängtan, att alla invändningar om överdrivet breda penseldrag, manierad berättarteknik och referenser till gymnasial amerikansk rockmusik framstår som hopplöst cyniska.

NIKLAS ELMÉR

2010-08-31