Dungen: Skit i allt
DUNGEN

Skit i allt

Subliminal Sounds/Border

Betyg: 8

 

Det är åtta år sedan Gustav Ejstes släppte »Stadsvandringar« under namnet Dungen och fick någon sorts genombrott. Eller genombrott och genombrott, mottagandet var i de flesta fallen en smula skeptiskt. Där och då kändes han ungefär lika samtida som näcken.

Sedan dess har saker ändrats i omvärlden, men i Ejstes värld har inte så mycket hänt. Han och hans medmusiker har skapat en helt egen musikalisk miljö, som bara byggts ut en smula och blivit mer avancerad. Dungen är ett bevis på att konsekvens ofta lönar sig i längden.

Ejstes låter fortfarande som en experimentell Ted Gärdestad, och på »Skit i allt« står han med ena foten i en skogsbäck och den andra åtminstone några steg mot krautrocken. Det passar utmärkt för honom och hans naiva texter. Tidigare kunde gruppen bitvis dra åt det myspysiga Jojje Wadenius-hållet. Inget fel i det egentligen, men här har de fått en betydligt mer hypnotisk inramning. Och ska man tala om låtsnickeri undrar jag om Ejstes någonsin har varit bättre. Det är hart när omöjligt att plocka ut favoritspår till någons spellista, eller ens peka på några svagheter.

KLAS EKMAN

2010-08-31