Aloe Blacc: Good Things
ALOE BLACC

Good Things

Stones Throw/Border

Betyg: 7

 

I februari plockade HBO upp »I Need a Dollar« som vinjett till sin serie »How to Make It in America«. Sedan april har videon till låten visats 2,2 miljoner gånger på Youtube.

Nu kommer albumet »Good Things«.

Det är bara att erkänna: singeln är en instant classic. En oemotståndlig funkig, soulig, blåsig låt med Aloe Blacc som sjunger »If I share with you my stories, would you share your dollar with me?«. En låt man gärna vill spela för andra.

Denna fullträff inleder Aloe Blaccs andra soloplatta, skivan som alltså både ska följa upp en bortglömd debut och en superhit. Det första går mycket bra, det senare? Så där. Tyvärr klarar inte resten av materialet att nå upp till samma dignitet som »I Need a Dollar«. Men det är å andra sidan en inte vidare lätt uppgift.

Kommer man bara förbi det är »Good Things« en skiva som tar sig. Spår efter spår bevisar sig självt. Något nytt letar sig hela tiden fram till den som lyssnar. Eller inte, men det är också skönt med musik som bara kan vara där.

Produktionskollektivet Truth & Soul har tillsammans med soulsångaren och rappare från Cali skapat fet nu-soul. Nej, inte neo som Ne-Yo. Det känns inte ologiskt att dra paralleller till Stones Throw-kollegan Mayer Hawthorne.

»Good Things« är helt klart värd sin hajp. Aloe Blacc förtjänar att upptäckas av fler. Både för vad han redan gjort – kolla upp duon Emanon där han rappar – men också för vad han kommer att göra i framtiden.

DANINA MAHMUTOVIC

2010-09-28