Belle And Sebastian: Write About Love
BELLE AND SEBASTIAN

Write About Love

Rough Trade/Border

Betyg: 7

 

2006 års »The Life Pursuit« var ett inte helt lyckat album. Om skottarna tidigare hade experimenterat med olika uttryck – och lyckats – var Belle And Sebastians förra skiva den enda som lämnat mig totalt blank. Det vilade en ointressant trivsamhet över hela projektet parat med en irrriterande klämkäckhet och sånger om små grodor.

Därför är »Write About Love« ett välkommet steg in i en mer traditionell riktning. Stuart Murdoch, Sarah Martin och Stevie Jackson verkar enbart koncentrerade på att skriva småsmart pop med vackra melodier igen. Eller kanske framför allt melodier.

För är det något som Belle And Sebastians två senaste skivor saknat är det deras forna patos och kvasiintellektuella läggning. Där de under nittiotalet skapade ett eget litet hörn med mycket milda låtar med smått arga texter är de nu snarare ett utmärkt popband i mängden. Det som gjorde dem geniala är borta. Murdoch verkar i och för sig ha blivit lyckligare och låter mer solbränd, men den riktiga angelägenheten har försvunnit. Han verkar heller inte åka lika mycket buss som förr.

För min del är det svårt att inte bli en sentimental. Jag minns det Belle And Sebastian som framträdde i en gammal synagoga i New York 1997, och i jämförelse med dagens upplaga var det så mycket vassare. Då levde de helt på kontrasten mellan mjukhet och starka känslor.

På nya skivan är de riktiga formexperimenten, de som genomsyrade exempelvis »The Boy with the Arab Strap«, helt bortrationaliserade. Kvar i dag finns däremot en alldeles utmärkt grupp, som behärskar själva hantverket till fullo. Belle And Sebastian har gjort en så gott som helgjuten och vuxet sansad skiva. De är tack och lov inte helt stämningsstabiliserade, men »Write About Love« lever till största delen bara på att vara vacker.

KLAS EKMAN

2010-10-12