Jazmine Sullivan: Love Me Back
JAZMINE SULLIVAN

Love Me Back

J/Sony

Betyg: 6

 

De som minns Jazmine Sullivans två år gamla debut »Fearless« drar sig nog till minnes en imponerande soulsångerska som vid tjugoett redan tycktes ha en färdigskolad röst. Hon var dessutom på ganska dåligt humör.

Nu är hon gladare, kanske inte så konstigt med tanke på de framgångar som debuten rönt – som en topplacering på Billboards r’n’b-lista och ett antal hemkammade Grammys. När hon så släpper uppföljaren är tonen ljusare än senast, även om det inte vore ett komplett r’n’b-album utan drama. Vad som gör »Love Me Back« tilltalande är precis som förra gången den där rösten, man skulle med enkelhet kunna missta Sullivan för Mary J. Blige. En likhet som hennes producenter med Missy Elliott i spetsen har valt att accentuera – dels genom de där typiska körstärkta arrangemangen, dels genom att peppra med referenser från tiden då Puffy-producerade Blige-låtar slog ned som bomber på dansgolv och i tonårsrum runt om i världen. »Fearless« är ingen »My Life» för 2010-talet men Marys klassiska album är definitivt en betydande inspirationskälla, en mer eller mindre uppenbar skugga i många av låtarna. Den av Missy producerade singeln »Holdin’ You Down (Goin in Circles)« inleds exempelvis med första strofen från »Be Happy«. Eftersom Missy är på strålande humör i producentstolen bygger den sedan vidare på Honeydrippers klassiska »Impeach the President«-trummor, Slick Rick-, Nas- (den där cembalosamplingen från »Affirmative Action«!) och DJ Kool-blinkningar. Videon är idel high top-frisyrer, blixtörhängen och Ponys. Det är omöjligt att inte charmas, oavsett om det handlar om sentimentalitet eller retrolusta.

Inget av de andra spåren smittar fullt lika mycket som den där singeln, de är okej men låter mer som klassisk nittiotalssoul. Det borde egentligen framstå som mer vanskligt av Sullivan att hon, och/eller marknadsavdelningen, väljer att bygga karriär på det här osjälvständiga manéret. Det privata drama som alltid har präglat Blige som artist, som gjort hennes karriär så speciell, är inget Jazmine Sullivan utstrålar trots humörsvängningar mellan plattorna. Tiden får utvisa om hon lyckas visa mer av sig själv nästa gång, för det hade varit trevligt att få höra av henne mer framöver. Det är onekligen en väldigt begåvad tjej.

JENNY SÖRBY

2010-11-30