The Parting Gifts: Strychnine Dandelion
THE PARTING GIFTS

Strychnine Dandelion

In The Red/Border

Betyg: 7

 

Att Greg Cartwright är svag för tidig sextiotalspop är knappast en nyhet för den som har tagit del av hans skrammelrockiga skivor med konstellationer som Reigning Sound, Compulsive Gamblers och Oblivians. Men det är en influens som – om man undantar hans jobb på Shangri-Las-sångerskan Mary Weiss comebackalbum härom året – har stått lite i skuggan av punklarm, rhythm’n’blues-stonk och en med åren tilltagande countrysoulsvärta.

Åtminstone fram tills nu.

The Parting Gifts är dock inte bara Greg Cartwright. Radarpartner här är Coco Hames, som till vardags sjunger i snärtigt garagepoppiga Nashville-bandet The Ettes. Hon sätter tvivelsutan sin tydliga prägel på deras första gemensamma skapelse, men det är den manliga halvan som tar störst plats och snor åt sig mest uppmärksamhet. »My Baby Tonight« dryper av lust och synd, man hade gärna hört den med en kärlekshungrig Elvis. Och sånginsatsen i desperadorullaren, tillika skivans höjdpunkt, »Hanna« är det få som kan toppa.

Annars är tonen överlag mer lättsam jämfört med Reigning Sounds påträngande vardagsmörker, likaså är soundet mer fjäderlätt än det bandets massiva pådrag. »Strychnine Dandelion« är gjord som något av en klackspark och låter därefter. Charmig och underhållande, sällan genuint odödlig.

PIERRE HELLQVIST

2010-12-14