The Vaccines: What Did You Expect From The Vaccines?
THE VACCINES

What Did You Expect From The Vaccines?

Columbia/Sony

Betyg: 8

 

Säkra vårtecken; krokusar, fågelläten, världens bästa band från England.
De senare brukar i alla fall dyka upp på tidningsomslag där över när snön börjar smälta. Nya varianter varje år. Sällan håller de fram till hösten. Var beredd på ett undantag.

The Vaccines bildades så sent som i somras. De fick tokuppmärksamhet direkt med första singelsläppet i november. Det här är debuten, men i dessa tider finns förstås de flesta låtarna på plattan redan att lyssna på via Youtube i olika liveupptagningar. I kommentatorsfälten finns det alltid någon som – helt korrekt – jämför Vaccines med ett annat band. Några varianter: »Som Ramones fast gay«, »Som om Prins Harry sjöng med Ramones«, »Är det Mumford & Sons-killen som sjunger med Ramones?« »Vad fan, kalla er för Ramones i stället!«. Själv skulle jag lägga till »Som om Frightened Rabbit spelade Ramones-covers«. Sångarna påminner nämligen om varandra, Justin Long i The Vaccines och Frightened Rabbits Scott Hutchison. De har samma mörkare röstläge, vilket gör att nykläckta Vaccines låter äldre än vad de är. Intrycket förstärks av att London-ynglingarna också har några tidlösa sånger i bagaget. Låtar som får mig att sjunga med i rent löjliga textrader. Eller vad sägs om det här från »Wetsuit«: »Put a wetsuit on, come on, come on/Grow your hair out long, come on, come on/Put a t-shirt on/ Do me wrong, do me wrong, do me wrong.« Inte Nobel-klass där, direkt. Och ändå sitter jag här och skrålar.

Grejen med Vaccines är direktheten. Därav alla liknelser med Ramones. Det och att en låt som »Post Break-up Sex« egentligen heter »The KKK Took My Baby Away« och skrevs redan 1981.

»What Did You Expect From The Vaccines?« är rakt på, tre ackord, låtlängder under eller bara strax över tvåminutersstrecket och framför allt helt makalösa refränger.  

Vaccines är på debuten alltså inte ute efter att uppfinna hjulet igen. Snarare lägger de kalkerpapper över flera av pophistoriens bästa låtar signerade Phil Spector, bröderna Reid och Joey Ramone. Spela roll. På med våtdräkten och en kortärmad, låt håret växa och sjung med bara.

Och för att svara på frågan – jag hade i alla fall inte väntat mig årets popdebut.

ANDERS DAHLBOM

2011-03-15