Pascal/Mattias Alkberg: Allt det här





PASCAL/MATTIAS ALKBERG

Allt det här

Novoton/Border

Betyg: 5

 

Pascal från Gotland är ett av landets mest underskattade rockband. Älskade av kritiker, förbisedda av publiken. På samma gång explosiva och litterära. Direkta, men samtidigt svårmodigt introverta. Med »Galgberget« från 2008 spelade de in ett album som förtjänar att överleva decennier. Låtarna hette saker som »Jag vill ha allt«, »Längtar efter dig« och »Älska mig/Skjut mig!«. Genom att skala av och plocka bort, snarare än fylla ut och förstärka, kom Pascal nära rockmusikens själva kärna på ett sätt väldigt få svenska band kommit i närheten av sedan Ebba Grön.

Mattias Alkberg är en av svensk popmusiks få, verkliga visionärer. Under två decennier har han lyckats med konststycket att inte bara förbli angelägen, utan också att bli mer och mer angelägen för varje album han spelar in. Där majoriteten rockband i dag, i Sverige och internationellt, blir mer förutsägbara för varje nytt album, utvecklas Bear Quartet, hans musikaliska hemvist, i rakt motsatt riktning. »Monty Python«, deras femtonde album från i fjol, visade upp ett band i kreativ högform.

När nu Pascal och Mattias Alkberg ger ut ett gemensamt splitalbum är förväntningarna som konsekvens oproportionerligt högt ställda. Inte minst eftersom utgångspunkten – att låta artister från två generationer mötas i en oförblommerad kärlek till odestillerad punkrock – är så otidsenligt sympatisk. Men sett till förväntningarna är resultatet förvånansvärt färglöst. I stället för att visa sig från sina bästa sidor, vilket för såväl Pascal som Alkberg oftast manifesterats i en smått unik tonträff och idérikedom, låter huvuddelen av »Allt det här« avmätt och blasé. Undantagen är Pascals tolkning av Peter LeMarcs »Håll om mig« och kanske i synnerhet Mattias Alkbergs »Mitt smutsiga blod«, som visar att han är en av de främsta svenskspråkiga textförfattarna i sin generation.

NIKLAS ELMÉR

2011-04-12