Vivian Girls: Share the Joy
VIVIAN GIRLS

Share the Joy

Polyvinyl/Border

Betyg: 7

 

Sedan Vivian Girls bildades – Brooklyn, 2007 – har de inte legat på latsidan. Räkna bara antalet fysiska produkter de hittills släppt; tre fullängdare, en live-LP, ungefär sju singlar… Imponerande. Dessutom är samtliga av gruppens nuvarande medlemmar inblandade i olika sidoprojekt; Cassie Ramone (gitarr, sång) och Woods-mannen Kevin Morby skapar exempelvis finfin lo-fi-eufori i The Babies och Kickball Katy (bas, sång) utgör ju ena hälften av shoegazeiga All Saints Day.

Hektiska takter som dessa kan förstås påverka artisters kvalitetskontroll negativt (lex Robert Pollard), men Vivian Girls har hållit stilen sedan dag ett. Deras självbetitlade debut var en perfekt och sjukt smittande blandning av Shop Assistants-gitarrer, Talulah Gosh-melodier och nattsvart lyrik. Album nummer två, »Everything Goes Wrong«, tog sedan föregångarens influenser och teman och gav dem mer eftertanke och bett. Och nyligen realiserade »Share the Joy« bygger så vidare på allt ovanstående, visar upp ett än mer varierat Vivian Girls. »The Other Girls« är till exempel Half Japanese upp i dagen, »I Heard You Say« innehåller ett gitarrsolo som minner om det Roger McGuinn smeker fram i The Byrds »Everybody’s Been Burned« och »Take It as It Comes« kombinerar The Shangri-Las-attityd med The Supremes-rådgivning. Toppenplatta och den bådar gott inför framtiden, trots att jag håller »Vivian Girls« och »Everything Goes Wrong« för starkare alster.

Vivian Girls har – helt enkelt och förhoppningsvis – blott börjat.

JOHAN JACOBSSON

2011-04-12