Newkid: Alexander Jr Ferrer
NEWKID

Alexander Jr Ferrer

Baseline/Family Tree/Sony

Betyg: 6

 

Den som söker en samhällskommenterande svensk popmusik just nu gör bäst i att förbise nio av tio svenska rockalbum och i stället söka sig till svensk hiphop och samtida r’n’b. Där nio av tio svenska rockband avskärmar sig från sin publik genom att berätta om och romantisera platser de aldrig besökt har svensk hiphop och r’n’b etablerat sig som vår tids protestmusik.

På sitt debutalbum »Vi« rappar hiphopduon Mohammed Ali från Flemingsberg utanför Stockholm om ett Sverige i sönderfall, ett land där våra möjligheter är beroende av våra postnummer och där fattigdomen i förorterna till de stora städerna blivit alltmer omfattande. Det är en sverigebild som sällan tecknas i svensk popmusik numera, där utgångspunkten allt oftare tycks vara att samhällskommenterande och samhällskritiska angreppspunkter skrämmer bort lyssnare snarare än lockar dem till sig.

Newkid har precis fyllt tjugo år och kommer från Uddevalla. Även om det i hans musik inte finns samma explicit samhällskommenterande tilltal som hos Mohammed Ali vittnar ändå musiken på hans debutalbum om ett paradigmskifte inom samtida svensk r’n’b. I stället för att ängsligt snegla mot amerikanska förebilder, vilket varit regel snarare än undantag i genren sedan nittiotalets början, låter han sin musik utspela sig i ett hermeneutiskt tillslutet pojkrum där det sena åttiotalets arbete att bereda väg för amerikansk r’n’b mot topplistorna sedan länge är slutfört. Det är inte mer än rimligt att Newkid är född samma år som Michael Jackson en gång för alla förlorade kontakten med gatan och blev en arenarockartist bland andra – med siktet inställd på en bred, i huvudsak vit, publik i och med »Dangerous«.

Anslaget är ofta spattigt i överkant, det är lätt att irritera sig på Newkids oförmåga att sitta still i båten. Men samtidigt är det just nyfikenheten, olusten att tåligt vänta på nästa infall innan det första hunnit ebba ut, som gör »Alexander Jr Ferrer« till ett så underhållande album.

»Med tiden kommer ni alla vara passagerare på mitt plan, när jag flyger över stan«, sjunger Newkid i »Turbulens«.

Den som inte vet några begränsningar ser alltid sina konkurrenter i backspegeln.

NIKLAS ELMÉR

2011-04-19