Waka Flocka Flame: Flockaveli

WAKA FLOCKA FLAME

Flockaveli

Asylum/Warner

Betyg: 7

 

Ett av förra årets mest omtalade hiphopalbum får äntligen svensk distribution. Man kan ju undra hur det kan dröja över ett halvår att ta hit en skiva som debuterade på sjätte plats på Billboardlistan och hittills har sålt i över en kvarts miljon exemplar, men nu är »Flockaveli« hur som helst här. Och att skivan är värd sin väntan tar inte många minuter att konstatera. Den tjugofemårige Atlanta-rapparen med det fantastiska artistnamnet presenterar på sitt debutalbum nämligen hiphop så intensiv att man ibland nästan måste pausa musiken för att hämta andan några sekunder.

Produktionen, i största del signerad Lex Luger, är genomgående dramatisk och bombastisk och fylld med självhäftande hookar och bakgrundsvrål. Vi första lyssningarna kan det nästan vara svårt att särskilja låtarna, men albumets konsekventa ljudmatta vinner i längden och gör »Flockaveli« till en av de jämnaste hiphopskivorna på senare år. Att gästlistan är ungefär lika lång som den på det engelska kungliga bröllopet häromsistens skapar dynamik och variation i låtmaterialet. De flesta rappare som bidrar med lyrik är relativt okända för den stora publiken, och känslan är att merparten av dessa står på tårna inför chansen att få det genombrott som väntar runt hörnet. Personligen hoppas jag inom en snar framtid få höra mer från nya bekantskaper som Kebo Gotti och Cartier Kitten.

Textmässigt bidrar inte Juaquin Malphurs, som Waka Flocka Flames mamma kallar honom, med något revolutionerande utan det handlar genomgående om gangsterromantik och klassiskt skryt utan större finess. Tack vare sin släpigt raspiga röst och tillbakalutande sydstatsflow håller han emellertid intresset vid liv, även om en viss mättnadskänsla infinner sig efter ytterligare en pistolskottsampling och »Waka! Flocka!« hojtandes i bakgrunden. Och avslutande »F’**k This Industry« har ett tema som man har hört några gånger för mycket. Men att »Flockaveli« är en stark debut är det ingen tvekan om, även om jag kanske hade hoppats på ännu mer.

JENS KARLSSON

2011-06-07