I Break Horses: Hearts
I BREAK HORSES

Hearts

Bella Union/Cooperative/Cosmos

Betyg: 7

 

I en av Woody Allens bästa filmer, »Hannah och hennes systrar« från 1986, besöker huvudpersonen – en livslång hypokondriker spelad av Allen själv – sin läkare. »Vilket är problemet den här gången?«, frågar läkaren. »Den här gången tror jag verkligen att någonting är fel. Jag är absolut övertygad.«

Inbillningssjukdom är ingen vanligt förekommande företeelse i musikvärlden, men om det är några som kan relatera till huvudpersonen i »Hannah och hennes systrar« är det duon I Break Horses från Stockholm. Bandet bildades efter att medlemmarna Maria Lindén och Fredrik Balck träffats på ett forum på internet där allmänheten kunde ställa frågor om sjukdomssymptom till läkare.

Men på sitt debutalbum låter I Break Horses allt annat än sängliggande. Musiken på »Hearts« är visserligen introspektiv, med självklara rötter i det tidiga nittiotalets brittiska shoegazing-scen, men de suggestiva arrangemangen och drömlika melodierna för lika ofta tankarna till Suicide och Cocteau Twins, och Maria Lindén sjunger med samma oförställda självklarhet som Hope Sandoval gjorde på Mazzy Stars tidiga skivor. I stället för att låta monotonin utgöra ett hinder – nio av tio band med samma referenser har bara en melodi – använder sig Lindén och Balck av sina begränsningar och bygger upp häpnadsväckande vackra ljudlandskap som lyckas med konststycket att vara både smakfulla och fantasieggande.

Skivans självklara medelpunkt heter »Cancer«. Texten skrevs under en tid när båda medlemmarna i I Break Horses var övertygade om att de var dödligt sjuka.

NIKLAS ELMÉR

2011-08-23