Stephen Malkmus & The Jicks: Mirror Traffic
STEPHEN MALKMUS & THE JICKS

Mirror Traffic

Matador/Playground

Betyg: 6

 

Det verkar som Beck Hansen satsar på en producentkarriär. Tidigare i år var han ansvarig för ljudet på Thurston Moores soloalbum »Demolished Thoughts«. Charlotte Gainsbourg och Jamie Lidell är två andra artister som anlitat Beck som producent. Och nu även en annan indierockgigant: Stephen Malkmus, på femte albumet sedan Pavement gick skilda vägar. Förra årets återföreningsturné med Malkmus forna band har inte resulterat i några planer på en ny skiva.

Och det är väl bra, tänker jag, samtidigt som »Mirror Traffic« har svårt att frambringa någon större entusiasm. Ny luft, rymligt, men inga överraskningar. Stephen Malkmus är bra på att vara Stephen Malkmus – kanske är han alltför bra på att vara sig själv. Skivans känns som en demonstrationskarta av hans olika egenheter; tjooho-refränger, snygga gitarrmelodier, stänk av folkrock och bluesrock, underhållande, kryptiska texter.

»No One (Is As I Are Be)« sticker ut – lugn med blås, piano och stråkar – och han borde nog försökt sig på flera liknande låtar. »Long Hard Book« har samma slags ansats, men slingrar ihop sig i onödan. »Fall Away« är däremot en finstämd poplåt som når längre än de gamla upptrampade indierockstigarna. »Jumblegloss« är ett instrumentalt mellanspel på drygt en minut, varför inte utveckla den sidan? »Spazz« kunde nästan vara en gammal Pavement-låt, smått flippad, inte dumt, men man har hört det många gånger förut.

Märkligt, men för första gången tycker jag att Stephen Malkmus skulle göra saker och ting enklare. Berätta historier rakt upp och ner.

PM JÖNSSON

2011-08-23