Nick Lowe: The Old Magic
NICK LOWE

The Old Magic

Proper/Cosmos

Betyg: 7

 

När Nick Lowe gav ut »The Convincer« i början av nollnolltalet var han femtiotvå år gammal. För de allra flesta var han en föredetting, en sångare och låtskrivare vars bästa skivor låg nästan trettio år tillbaka i tiden. Ingen utöver de redan övertygade, allra minst människor i min egen ålder, var särskilt intresserad av ett nytt Nick Lowe-album. Tio år senare är »The Convincer« en av de skivor jag spelat allra mest under det senaste decenniet. Sånger som »Only a Fool Breaks His Own Heart«, »Lately I’ve Let Things Slide« och tolkningen av Johnny Rivers »Poor Side of Town« är oklanderlig gråsprängd soulmusik, framförd av en man som i motsats till majoriteten av sina jämnåriga kollegor använder sig av sin ålder, med allt vad det innebar av erfarenheter och musikaliska referensramar, i stället för att försöka blidka en presumtiv yngre publik.

»The Old Magic« är om möjligt ännu mer följsam, ännu mer tillbakalutad, än de två skivor som Nick Lowe spelade in under nollnolltalet, »The Convincer« och »At My Age« från 2007. Precis som på föregångarna har han arbetat med sin vän och vapenbroder Neil Brockbank och låtit musiken växa fram tillsammans med ett namnkunnigt band från samma generation som honom själv. »The Old Magic« är inte lika tonsäker som »The Convincer«, inte lika melodistark som »At My Age«, men den bitterljuva kör som bär »I Read a Lot« är tillräcklig för att håret ska resa sig i nacken.

NIKLAS ELMÉR

2011-09-13