Josh Rouse And The Long Vacations: Josh Rouse And The Long Vacations

JOSH ROUSE AND THE LONG VACATIONS

Josh Rouse And The Long Vacations

Bedroom Classics/ADA/Warner

Betyg: 6

 

Jag kan inte tänka mig ett mer lämpligt namn på Josh Rouses nya skiva/projekt/band än »Josh Rouse And The Long Vacations«. För det är just en lång semester som det känns som sångaren har varit sysselsatt med de senaste fem åren. Efter hans flytt till Spanien i mitten av nollnolltalet har han levererat ett flertal släpp starkt präglade av hans nya postadress.

Förutom att Rouse har valt att sjunga på både engelska och spanska har musiken genomsyrats av ett lugn och en harmoni som det nya lyckliga familjelivet vid den spanska kusten fört med sig. Inget har egentligen varit dåligt, men känslan av att Nebraska-sonen inte anstränger sig mer än nödvändigt i låtsnickrandet är påtagligt, och följaktligen har skivorna inte väckt någon större uppmärksamhet varken hos publik eller media.

Därför är det glädjande att på de två öppningsspåren på denna nya giv höra en låtskrivare som först och främst fokuserar på att skriva starka låtar och därefter smycka dem med den spanska instrumenteringen, snarare än tvärtom. Det är närmast ofrånkomligt att inte tänka på Paul Simon i inledningsspåret, och sämre förebild vad gäller förmågan att utveckla sitt artisteri genom att ta in influenser från andra kulturer kan man ju ha.

Därefter tappar dock det tjugofem minuter och nio spår korta albumet – helt och hållet sjunget på engelska – lite fokus och det känns tyvärr åter som att Rouse nöjer sig med att göra musik som passar bra i bakgrunden en solig dag på stranden. Utöver »Diggin in the Sand« gör låttitlar som »Oh, Look What the Sun Did« och »Lazy Days« inget för att förändra den bilden, även om sistnämnda Kinks-doftande låt är riktigt stark. Det finns ett par till fina stunder, men lite för många utfyllnadsspår i kombination med den snåla speltiden framkallar ändå en känsla av lätt besvikelse.

JENS KARLSSON

2011-09-27