Eleanor Friedberger: Last Summer
ELEANOR FRIEDBERGER

Last Summer

Merge/City Slang/Cosmos

Betyg: 8

 

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att recensera Eleanor Friedbergers första soloalbum utan att jämföra det med hennes och brorsans knorriga duo Fiery Furnaces. »Last Summer« låter på en och samma gång precis som deras gemensamma utgåvor och samtidigt inte alls.

Syster Friedberger har en alldeles unik sångstil. Fullproppad med ord. Meningar som tar omvägar via anekdoter och små, små detaljer innan de kommer fram till punkt. Bror Friedberger verkar löjligt förtjust i ljud som liksom knarrar likt tusen gamla, tunga dörrar, som skaver och bubblar. Tillsammans gör de Fiery Furnaces till tidernas kanske mest knökfulla band. Som en spännande upptäcktsresa i ljudformat.

På Eleanors första solosläpp saknas Matthews alla pedalupptåg, och de allra mest uppåt och medryckande melodierna. Kort sagt, alla de där som jag trodde var de huvudsakliga anledningarna till att jag älskar Fiery Furnaces är om inte bortblåsta så åtminstone ganska nedtonade. I stället är det främst Eleanors berättande sångstil som för låtarna framåt. Musiken puttrar på i bakgrunden. Det låter varmt, nära och avslappnat. Det låter som ett Fiery Furnaces på halvfart, vilket i teorin är en värdelös idé men som i verkligheten funkar alldeles utmärkt. Det är fantastiskt snyggt inspelat, det låter intimt, sjuttiotalsmurrigt och modernt på samma gång.

»Last Summer« är på inget sätt fyrtio minuters tidsfördriv i väntan på nästa Fiery Furnaces-släpp. Det är ett aningen nedtonat Friedberger-album, och en alldeles finfin skiva att spendera hösten tillsammans med.

JOSEPHINE OLAUSSON

2011-10-11