Wanda Jackson: Unfinished Business
WANDA JACKSON
Unfinished Business
Sugar Hill/EMI
Betyg: 6
 
På »The Party Ain’t Over« från i fjol gjorde Jack White ett mestadels strålande jobb med att gjuta nytt liv i Wanda Jacksons karriär. Skivan var inte odödlig men underhållande och den fungerade som påminnelse om den rutinerade rockabillypionjärens lite förbisedda kapacitet.

»Unfinished Business« har ett allt annat än väsenskilt upplägg: yngre, manlig begåvning tas in för att producera (den här gången Justin Townes Earle) och ett låturval som förenar favoriter från det förlutna med skapligt samtida material. Alltsammans, även produktion och presentation, ska mer eller mindre tydligt referera till sångerskans egen diskografi eller livshistoria. Eller, som det brukar heta, »få henne att gå tillbaka till rötterna.«

I många avseenden känns alltså albumet som en »The Party Ain’t Over pt 2«.

På pappret föreföll Justin Townes Earle också perfekt som pådrivare och bollplank. Även om Steve Earles strulpelle till son må vara grön som producent är han en respektlös och nytänkande traditionalist som kan göra nytta i sådana här sammanhang. Justin Townes Earle saknar möjligen Jack Whites mångsidighet men lägger jämt in desto mer hjärta i allt han gör.

Och det gör han kanske här också, till att börja med skalar han bort det som var aningen överbearbetat i ljudbilden på förra skivan och tänker ofta klokt vad låtarna anbelangar; Townes Van Zants »Two Hands« som sprittande gospelboogie fungerar i praktiken, Wilco/Woody Guthrie-kompositionen »California Stars« är helrätt (om än bara i teorin). Riktigt oförglömligt blir det bara en gång, i olyckssalige Nashville-låtskrivaren Greg Garings countrysnyftare »Am I Even a Memory« gör artist och producent en inte så lite drabbande duett.

I längden hjälper dock allt detta föga när 1) det är mest halvsluddrande kråkkraxanden kvar av Wanda Jacksons röst, 2) när det ska rockas låter även musiken i tunnaste laget. Där det ska vara drag är det mest spel för galleriet. Det lossnar aldrig, hänger inte riktigt ihop.

Tanken var i alla fall god.
PIERRE HELLQVIST
2012-09-19

 
»Unfinished Business« släpps 9 oktober.