Depeche Mode: Delta Machine

DEPECHE MODE

Delta Machine

Columbia/Sony

Betyg: 6

 

»Jag skulle aldrig drista mig till att säga att vi gjort en bluesplatta«, sa Depeche Modes Dave Gahan i en amerikansk radiointervju härförleden när han pratade om »Delta Machine«.

Det gör Gahan rätt i.

Även om restämnen av blues funnits med i Martin L Gores kompositioner i många år nu – och nu är alltså deltabluesen med i själva albumtiteln – är Depeche Mode i grunden fortfarande ett synthpopband.

På trettonde studioalbumet sedan starten är bandet dessutom ett riktigt piggt och bra sådant. Dock inte i tillräckligt långa sekvenser, måste tilläggas.

Senaste helt nödvändiga DM-plattan i min bok var »Songs of Faith and Devotion« som kom 1993. De senaste två decennierna har DM ömsom sökt nya vägar in i medelålderskrisen, ömsom enligt egen utsago »gått tillbaka till rötterna«. »Delta Machine« är en resa lite längs bägge vägar, ett försök till att uppdatera ett gammalt anslag.

Ofta känns det som att de nu hittar helt rätt balans. Som trettio sekunder in i inledande »Welcome to My World« när stråkar attackerar bakom Gahans röst. Precis så vill jag att Depeche ska låta på tjugohundratiotalet. Känslan av att inte veta vart låten och Gahan tar vägen och gilla det.

Och det finns alltså fler stunder här när produktion och intention samverkar alldeles lysande. Gahan-skrivna »Broken« ett annat exempel, där gamla »A Question of Time« verkar upplockad ur byrålådan och utsmyckad i moderna kläder. Inte mig emot.

Mycket här låter väldigt bra. Spännande ljud (och ojlud) som harmonierar, Gahan som sjunger med ett djup som passar melankolin. Det som saknas är den sista lilla detaljen, förvånansvärt ofta en fungerande refräng, ibland en riktning. Flera låtar står och stampar. De börjar intressant och låter spännande, men mynnar mest ut i ett »jaha«.

Ändå – jag gillar »Delta Machine«. Mest för att Depeche Mode går framåt samtidigt som de vågar omfamna sitt förflutna.

Och tack gode gud för att det inte är en bluesskiva. Den vägen behöver trion från Basildon aldrig ta.

ANDERS DAHLBOM

2013-03-22

 

»Delta Machine« släpps 25 mars.