Simone Dinnerstein & Tift Merritt: Night

SIMONE DINNERSTEIN & TIFT MERRITT

Night

Sony Classical/Sony

Betyg: 8

 

Det borde inte hålla. Det borde åtminstone bli halvbakat eller kännas konstruerat.

Klassiskt skolad pianist från New York i samarbete med countryrotad singer-songwriter från North Carolina. Kompositioner av Schubert och Bach sida vid sida med kompositioner av Patty Griffin och så förstås Tift Merritt, ena halvan av denna lite otippade duo där Juilliard-utbildade Simone Dinnerstein utgör andra hälften.

Resultatet kan varken beskrivas som americana eller klassiskt, och just däri ligger lite av dess styrka. Man vet inte riktigt vad det är, vad man ska göra med skivan. Merritt och Dinnersten möts i sin koncentration, i sin lågmälda intensitet, som lyssnare stänger man antingen av eller så sitter man trollbunden från första stund till sist.

Själv väljer jag sistnämnda. Eller väljer och väljer, har inte mycket till val.

Har tidigare tilltalats av Tift Merritts låtar och framför allt hennes röst, men den angelägenhet som borde infunnit sig har ofta decimerats av en väl konventionell countryrock. Hon har framstått mer anonym än vad hon egentligen är. Det finns mer dramatik i hennes material och framförande än vad vi lyssnare tillåtits tro.

På »Night«, spartansk som nattens tystaste timmar, föreligger inget sådant problem. Inget står i vägen. Närapå allt fungerar väl, oavsett om det handlar om vad man trodde var omöjliga genrehybrider eller att förse låtar (»Still Not Home«, »Feel of the World«) vi känner igen från Merritt-katalogen med nya arrangemang. Faktum är att Tift Merritt låter ännu mer naturlig i den här inramningen, som att hon kan sjunga ut – och, för all del, hålla tillbaka – på ett helt annat sätt. Hennes sånginsats på den här skivan är stor konst bara genom att vara.

Det får gärna bli mer av det här.

PIERRE HELLQVIST

2013-03-22