House of Wallenberg: Legends

HOUSE OF WALLENBERG
Legends

Mums Mums
Betyg: 9

Första gången jag såg »Paris is Burning« kunde jag inte sluta gråta. Det känns lika starkt varje gång jag ser om Jennie Livingstones dokumentär om dragkulturen i åttiotalets New York, med fokus på de baler där de marginaliserade och utstötta tar revansch på catwalken. Gängen är organiserade i hus, precis som i fashionvärlden. Med bas i House of Labeija och House of Saint Laurent skapar de en egen plats för skönhet och trygghet i en brutal verklighet som inte har mycket till övers för de som inte passar normen.

Den svenska scenen har också ett hus, House of Wallenberg, med allkonstnären Petter Wallenberg som överhuvud. På »Legends« släpper han precis som titeln antyder lös ett vackert gäng legender, en av dem skönheten Octavia St Laurent – känd från »Paris is Burning« – som spelade in sitt bidrag kort innan hon gick bort i cancer.

Det finns en fantastisk, rå styrka i konstrasterna som ryms bland transorna i »Paris is Burning«, har man upplevt riktig ohygglig misär kan man också leva ut lyckan de gånger den väl finns inom räckhåll. Det syns i de av Madonna senare populariserade vogue-poserna på balerna och det känns när man lyssnar på »Legends«. Eller lyssnar, det framstår som ett så passivt ord i sammanhanget. Det här är ingen platta man lyssnar på, det går liksom inte att stå still, den kräver handling. Wallenberg utnyttjar varenda millimeter på varenda spår till att maximera partyutrymmet, det är välproducerad house av ösigaste slag och divorna vid mikrofonen drar knappast ned tempot. Störst intryck musikaliskt gör »Legendary«, krönt av självaste Leila K som gjorde en bejublad comeback på scen i samband med att låten släpptes. Har man hört den vet man vad som väntar.

När varje låt laddas med en del legend och en del välproducerad house får man ett smått perfekt resultat, det finns egentligen inte så mycket mer att säga. Behövs ytterligare övertalning ryms bland andra Neneh Cherry och The Slits-bekanta Ari Up (som också hon gick bort efter sin insats här) inom husets väggar. Så skaffa och dansa människa, oavsett hur du nu väljer att leva ditt liv. Det är kort så varför inte göra det roligt och vackert medan det pågår?

JENNY SÖRBY

2013-03-22

 

»Legends« släpps 17 april.