The-Dream: IV Play
THE-DREAM

IV Play

Radio Killa/Def Jam/Universal

Betyg: 4

 

Jag har väntat på »IV Play« sedan The-Dream lovade ett fjärde album genom att sjunga »6/7/2011 I’ma drop that Love Affair« på 2010 års »Sex Intelligent (Remix)«.

När hans fjärde album – oräknat albumet »1977«, utgivet under hans riktiga namn Terius Nash – slutligen släpps kan man konstatera att det är en besvikelse.

Varningsklockor ringde redan med den olyssningsbara försmaken »Tron«; ett överproducerat och misslyckat försök att göra skitig, tung hiphop (låten finns inte heller med på albumet). Singeln »Slow It Down« lovade å andra sidan guld. De senaste åren har den nedpitchade rohypnol-r’n’b som The Weeknd och Drake gör varit normen – och The-Dream har fungerat som en antites till det. Nu sjunger han »Enough with the motherfuckin’ dance songs, you gotta slow it down«.

Terius Nash är en av världens mest framgångsrika låtskrivare efter att ha varit inblandad i bland andra Rihannas »Umbrella« och Justin Biebers »Baby«. Men The-Dream har inte ens kommit nära att ge så mycket avkastning som de femtio miljoner dollar han fick »of an umbrella«, som han skryter i »Tron« – den egna karriären har mer fungerat som en hobby. En bra förutsättning för artistisk frihet.

Mycket av »IV Play« består av ett smooth mässande, ibland nittiotalssouligt. Det skulle kunna ha fungerat om The-Dreams kännetecken, de feta dansbeatsen, funnits här. Tidigare ballader som »Nikki Part 2« eller »Abyss« från 2010 års »Love King«, eller »Kelly’s 12 Play« från 2009 års »Love vs Money«, har kännetecknats av ett driv framåt. Behöver vi verkligen slow it down?

»IV Play« är inte helt värdelös – samarbetet med Beyoncé och 2 Chainz i »Turnt« är redan en klassiker och »Michael« är riktigt mysig – men det är svårt att komma ifrån att all förväntan var förgäves.

FREDRIK THORÉN

2013-06-06