Mack Beats: Centrum
MACK BEATS

Centrum

Hemmalaget/Sony

Betyg: 8

 

De flesta presstexterna om Mack Beats har handlat om doldisen och bakgrundsfiguren som med sitt första album i eget namn nu placeras i uppmärksamhetens centrum. Marko Saez, som han egentligen heter, är i hiphopkretsar känd för att ha försett bland andra Stor, Ison & Fille och Mohammed Ali med beats och låtar.

Ett bra tag framöver lär han främst förknippas med »Centrum«.

Det är den sorts album som är så mycket mer än en »bara« en skiva, ett verk som slår an tonen för så mycket: en producent i ropet anno 2013, svensk hiphop anno 2013, Stockholm anno 2013, Sverige anno 2013, dröm och verklighet anno 2013.

Framför allt är det svårt att sluta lyssna när man väl har börjat.

Från det att skivan inleds med Mohammed Ali-kollaborationen och The Latin Kings-hyllningen »Tre legender« till det att den avslutas med sublimt arrangerade »I centrum«, där en taggad Jaqe knyter ihop med att bland flera andra salutera The Latin Kings, håller »Centrum« ihop som en hårt knuten näve. Storslagen som en musikal, dramaturgiskt klipsk som en välskriven roman, känslomässigt bindande som villkorslös kärlek.

Här finns en sådan spännvidd, idérikedom och klokhet att man gärna skulle se Mack Beats få chansen att producera ett helt album med någon utanför hiphopkretsar. Utgår från att artistsverige står på kö. I väntan på det: lyssna på »Era lögner«. Dröm och verklighet anno 2013, var det.

PIERRE HELLQVIST

2013-06-06