Jason Isbell: Southeastern





JASON ISBELL

Southeastern

Southeastern/Thirty Tigers/Border

Betyg: 8

 

Den här skolans starkaste album sedan »Ashes & Fire«, Ryan Adams senaste.

Så typiskt att Ryan dyker upp i allra första meningen på denna text.

Det var han som hjälpte Jason Isbell in på avvänjning. Det var han som förra året tog med Jason Isbell på turné runt världen. Det var han som skulle ha producerat den här skivan.

Skulle ha.

Det blev nu inte så. Av anledningar ingen riktigt vet, eller vill tala om.

Och kanske lika bra det.

Varje människa som jag har spelat »Southeastern« för har nämligen börjat surra om just Ryan Adams. Det hade kanske bara varit onödigt att bjuda in till de ytterligare jämförelser som ett samarbete garanterat skulle ha utmynnat i.

Jason och Ryan verkar i samma tradition: singer-songwriterrock med countryanslag, rötterna i Södern, ett westerbergskt hjärta på utsidan. Men att det finns uppenbara likheter behöver nu inte hindra Jason Isbell från att ha en helt egen röst.

Det hade han redan under sin ganska korta tid som ung gunslinger i Drive-By Truckers. Somliga menar rentav att det var hans bidrag – »Danko-Manuel«, »Decoration Day« och andra – allena som fick ett bra band att då och då utvecklas till ett lysande dito. Jason Isbell har på en serie solosläpp förädlat sitt uttryck men aldrig imponerat över en hel fullängdare så som han gör med denna fjärde studiogiv. »Southeastern« saknar allt excentriskt och irrationellt, är egentligen nästan väl konventionell – rent musikaliskt låter det egendomligt stabilt med tanke på att upphovsmakaren i texterna tydligt befinner sig i en brytpunkt mellan en gammal och en ny livsföring. Eller så här; den mestadels lågmälda trygghet Isbell uppvisar i sitt artistiska uttryck vill han mer än något annat också finna i det verkliga livet. Utmärkta låtar som »Cover Me Up«, »Stockholm« och albumhöjdpunkten »Traveling Alone« är exempel på detta, samtliga svider av självrannsakan, tränger långt in i själen.

Över huvud taget befolkas skivan av karaktärer som försöker, så gott det går, att rädda det som räddas kan. Något av storheten med Jason Isbell som historieberättare är hans humanism och blick för andra, att han inte som så många andra inom det här gebitet är uppslukad av »jag«. Den röda tråden handlar alls icke heller om förloraromantik, snarare en påminnelse om att alla som kastats omkull innerst inne vill resa sig.

PIERRE HELLQVIST

2013-09-19

 

»Southeastern« släpptes i USA i våras men ges ut i Sverige 4 oktober.