Soul 1968 – en spellista
Soulmusikåret 1968 var inte bara oavkortat fantastiskt. Det var också ett dramatiskt år, där det stora hoppet Otis Reddings på tok för tidiga bortgång i en flygolycka mot slutet av 1967 möjligen kan sägas ha slagit an tonen för det omtumlande år som 1968 utvecklades till – där dramatiken mer eller mindre tydligt färgade av sig på musiken, dess texter, dess temperament, dess ihärdighet. Inom loppet av ett par månader våren-sommaren 1968 sköts både Martin Luther King och Robert Kennedy till döds. Mörka krafter försökte tygla medborgarrättsrörelsen och släcka hoppet. Soulmusikens okuvade stolthet och humanism bidrog till att så inte skedde, även om reson och försoning på sina håll undan för undan övergick över i vredgade protester och kravaller. Musiken blev tuffare, ännu mer villkorslös och en soulmusikalisk förgrundsgestalt som James Brown kunde inte längre låta bli att engagera sig i politiska spörsmål. Det gjordes makalösa inspelningar i söder, i norr, i väst och i öst, somligt av det uppviglade, annat skänkte tröst och som vanligt handlade en hel del bara om hederligt gammalt relationsfuffens. Vi tyckte hur som helst att soulmusikåret 1968 förtjänade en spellista. Den blev skapligt omfattande men vi tror att ni är beredda att visa förståelse.

 
Relaterat

Fri till slut