50 för Chips Moman
Chips Moman (1937-2016) har lämnat oss. Han var mycket, inte minst en tuff jävel. Men det var han som sent sextiotal gjorde att Elvis åter blev Elvis. Det var han som var med och skrev »The Dark End of the Street« och »Do Right Woman, Do Right Man«. Det var han som med American-studion i Memphis kreerade en alldeles egen, oförskämt välljudande hitfabrik som få kunde toppa och då hade han dessförinnan varit en pådrivande kraft under Stax begynnande år. Som gitarrist, producent, tekniker eller låtskrivare var Chips Moman involverad i farligt mycket av nittonhundratalets mest betydelsefulla musik, oavsett om vi pratar soul, country, pop eller odefinierbara hybrider. Vi tyckte att han förtjänade en spellista och vi höll den någorlunda koncis – femtio låtar som han på ett eller annat sätt var med om att skapa eller forma.

 
Relaterat