John Prine: For Better, or Worse
8
av 10
  • Artist
  • John Prine
  • Album
  • For Better, or Worse
  • Bolag
  • Oh Boy/Border


Inget album som förändrar din syn på vare sig John Prine eller countrymusik, men ett som förstärker din förståelse för och kärlek till bägge, konstaterar Pierre Hellqvist.

Eftersom vi alla vill ha nya, fler John Prine-original (sådana sägs vara »på gång«) är det möjligen lätt att först rycka på axlarna åt eller rentav bli besviken över »For Better, or Worse«, en till skiva där låtskrivarsnillet ihop med ett koppel kvinnliga duettpartners sjunger favoriter ur countryhistorien. Precis som fallet var på 1999 års »In Spite of Ourselves«.
Och även om den initiala reaktionen är begriplig bör var och en rätt fort försöka skaka av sig den. Om inte annat lär så ske så fort faktiskt lyssnade vidtar.
»For Better, or Worse« är nämligen ett skolexempel på hur den här typen av skivor ska göras. Ja, precis som fallet var på »In Spite of Ourselves« har Prine lagt marginell tanke på kommersiell hänsyn. Skivan har inte gjorts för att ta honom in på radio eller upp på listor. Skivan har gjorts för att låtarna – vanligtvis förknippade med exempelvis George Jones, Waylon Jennings och Ernest Tubb & Loretta Lynn – förtjänar att lyftas fram, för att det är så kul att sjunga dem och då i synnerhet att sjunga dem ihop med de inblandade människorna, alla från Miranda Lambert och Amanda Shires till Holly Williams och Kacey Musgraves gästar och bidrar av bara farten till att stärka John Prines position som fadersgestalt för »det nya Nashville«.
Alltsammans utstrålar »mys« och är inspelat med sådan avspändhet, värme och, vid det här laget prinepatenterad, pillemarisk glimt i ögat att du får känslan att skivstudion måste ha varit inbäddad i sänghalm. Favorit just nu? »Look at Us«, Vince Gills serenad till kärlek som vägrar dö, ihop med Morgane Stapleton.
»For Better, or Worse« är inget album som förändrar din syn på vare sig John Prine eller countrymusik, men det är ett album som förstärker din förståelse för och kärlek till bägge. Vilket kan vara nog så viktigt.
Relaterat

Dixie Chicks
Emmylou Harris