Dungen: Häxan
7
av 10
  • Artist
  • Dungen
  • Album
  • Häxan
  • Bolag
  • Smalltown Supersound/Border


»Bandet brakar loss och kollapsar, men hela tiden med en gemensam tyngdpunkt.« Josephine Olausson om Dungen i instrumentalt utförande.

»Häxan« är Dungens första helt instrumentala album. Skivan är skriven som ett soundtrack till vad som sägs vara den allra första animerade filmen, »Prins Achmeds äventyr«, från 1925. Jag har inte sett filmen så jag kan inte recensera det som sådant.
Men häxan fungerar alldeles ypperligt som ett album utan filmreferenser.
Så.
Dungen är förstås mycket mer än Gustav Ejstes karaktäristiska och lite nasala röst. Ändå är det utan tvivel Ejstes sång jag saknar tydligast under de första lyssningarna. Borta är den lite naivistiska känsla som annars präglar gruppen. Det känns plötsligt aningen mindre innerligt, ett uns mindre uppriktigt. Mer på allvar och utan lek.
Det dröjer ett par lyssningar innan jag kan börja uppskatta stockholmskvartetten i den här formen. Utan ord. Utan vokala melodier. Utan det där alldeles självklart svenska.
Men efter några dagar med Dungen som sällskap under senhöstliga promenader påkommer jag mig själv med att uppskatta helt nya sidor hos gruppen. Ett sällan hört groove passar perfekt till de sista fallande löven. Gruppens karaktäristiskt psykedeliska riffrock får mer utrymme här. Instrument som spretar och trippar fritt fram bildar en märkligt sammanhållen helhet. Det låter frijazz och improvisation med ett sällsynt hört fokus. Bandet brakar loss och kollapsar, men hela tiden med en gemensam tyngdpunkt. »Häxan« liksom krumbuktar och kränger, kastar sig vilt mellan genrer, men lyckas hela tiden att hålla sig imponerande nyktert fokuserad.
Relaterat

Roky Erickson