Stormzy: Gang Signs & Prayer
9
av 10
  • Artist
  • Stormzy
  • Album
  • Gang Signs & Prayer
  • Bolag
  • Merky/ADA/Warner


Skyhöga förväntningar. Men enligt Johan Apel Röstlund har grimehjälten från Croydon inga som helst problem med att infria dem.

Få hade pallat trycket. Förväntningarna på det efterlängtade debutalbumet har varit skyhöga och med Skeptas lysande »Konnichiwa« från förra året tonades spänningen knappast ned. Men Stormzy har tagit sig tid. Han har vetat vad som varit på gång. Sett den färdiga produkten framför sig och gjort sin grej. Harvat på hemma bland barndomspolarna i Croydon utan stress. Visserligen med hjälp av monsterproducenten Fraser T Smith men utan att någon gång släppa på det egna, gett efter eller ängslats över onödiga detaljer.
När jag träffade Michael Omari, som han egentligen heter, hösten 2015 hade allt gått extremt fort. Han ursäktade sig efter en timmes försening och berättade lugnt att det var sådant som tog tid. Att vänja sig. Vid intervjuer, resor, tider att passa och nya intryck. Men redan då pratade han om målet. Att få till det här albumet på precis det sätt han själv ville. Utan för stor påverkan från andra.
Sedan dess har det gått ett drygt år och fokus under hela resan har fortsatt att ligga på just det här ögonblicket. På precis den helhet bara en fullängdsskiva kan framkalla.
Under tiden har det släppts mycket annat bra, inte minst från Skepta, och den brittiska grime-scenen har återigen exploderat. Men den här gången har smällarna gjort djupare avtryck. Gett enorma ekon som måste ha varit omöjliga att slå ifrån sig och inte påverkas av. Musiken når plötsligt ut till betydligt fler än de redan frälsta och Stormzy har naturligtvis hela tiden haft det på känn, med siktet inställt på första ledet utan att någonstans darra på avtryckaren. Han vill inte bli någon i mängden som försvinner efter ett par riviga klubbhits. Och för det krävs bra mycket mer än en handfull singlar och ett fyra år gammalt mixtape.
Nu har vi äntligen fått svar och ingen lär bli besviken. Han ställer sig verkligen i täten och positionerar sig bland de allra största. Rösten, rappen, flytet, beatsen, attityden. Det är regngrått, stenhårt och avslappnat på precis det där sättet som gör att vi tror känna södra Londons utkanter. Stormzy är inte äldre tjugotre men har redan lyckats med konststycket att förvandla allt han tar i till guld. Hajpen lär knappast bli mindre men jag har svårt att föreställa mig att den driver den djupt religiöse och avslappnade Omari till vansinne. Han har på alla sätt den ödmjukhet och det självförtroende som krävs för att fortsätta ligga där uppe utan att drabbas av någon hybris. Något han inte minst visar genom att hela tiden blanda stenhård rap med smöriga r’n’b-ballader.
»Gang Signs & Prayer« är en befrielse inte bara för alla oss som hoppats och väntat, det måste också vara en enorm lättnad för Stormzy och hela hans hopplockade crew av gamla vänner från området där de fortfarande bor. Själv kan jag inte riktigt minnas när ett så efterlängtat album gjorde mig så glad och motsvarade varje uns av stigande förväntning jag haft sedan jag såg honom på Slakthuset i Stockholm den där mörka oktoberfredagen för drygt ett år sedan.
Relaterat

J Hus: Big Conspiracy