Chris Stapleton: From a Room: Volume 1
8
av 10
  • Artist
  • Chris Stapleton
  • Album
  • From a Room: Volume 1
  • Bolag
  • Mercury/Universal


Bitvis Charlie Rich-klass. Det räcker väl att säga så.

Inga små förväntningar.

Från ingenstans – åtminstone en undanskymd position som låtskrivare någonstans i genrens periferi samt respekterad bluegrassmusiker i The SteelDrivers – gick den reslige, ymnigt behårade Kentucky-sonen som alldeles nyss hade åkt runt som uppvärmare åt Jason Isbell och blev countrymusikens största stjärna. Debutalbumet »Traveller« hittade sakta men säkert en allt större publik när det släpptes 2015 men det var så klart uppträdandet ihop med Justin Timberlake på Country Music Association Awards i november det året som fick fördämningarna att brista helt. Plötsligt ville alla ha den hybrid av old school-country, södernsoul och bluesigt bräkande sydstatsrock som är något av Chris Stapletons signum.

Nu får vi uppföljaren. Eller, rättare sagt, uppföljarna – ty en andra volym av »From a Room« väntas senare i år.

Hur det låter?

Ganska mycket som väntat. Få som tilltalades av »Traveller« lär behöva uppleva besvikelse. Bitvis är det omskakande vuxenprylar trettionioåringen langar fram. Med djup, kraft och förstånd sjunger han om vilsna individer, krackelerade relationer, livslögner och utsatthet. Det är faktiskt svårt att inte tänka på Charlie Rich. Good time Charlie hade gillat det här. »Either Way«, som Lee Ann Womack spelade in för ett knappt decennium sedan i en långt ifrån lika drabbande version, är närapå outhärdligt stark. Som Stapleton sjunger. Det är knappt musiken märks, eller behövs.

Kanske tappar detta niolåtarsalbum lite skärpa mot slutet, samtidigt är du som lyssnare nästan mest tacksam över det faktumet ty så dags är du tämligen urlakad känslomässigt. Det gäller trots allt att hinna samla ihop spillrorna av sig själv inför nästa »From a Room«-laddning.
Relaterat

Dixie Chicks