Seger på vinst och förlust


Lika delar blue collar-boogie och blodsprängda ballader.

En av giganterna inom amerikansk rockmusik. I USA, lätt, där uppe jämte Eagles och Bruce. Hans »Greatest Hits« var rentav nollnolltalets bästsäljande katalogalbum I USA, brädade såväl The Beatles »1« som Michael Jacksons »Number Ones«.

I Europa har denne Michigan-bördige blue collar-hjälte aldrig fått samma fotfäste. Kanske har Bob Seger varit för amerikansk. Kanske har han satsat för lite på vår kontinent. Kanske har det inte funnits plats i vårt kollektiva medvetande för en till lurvig soulrockare.

Nu när (merparten av, vi ser förstås gärna att hans Palladium/Reprise-plattor 1972–1974 tillhandahålls också) hans skivkatalog efter många om och men har gjorts tillgänglig på Spotify tyckte vi det var läge att göra en nybörjarguide till en artist som mestadels smakfullt växlat mellan Chuck Berry-rock’n’roll, Memphis-soul, mellanvästernsentiment och slicka västkustharmonier – det var trots allt Bob Seger som lärde upp Glenn Frey, och det hörs.
Relaterat