Sara Parkman & Samantha Ohlanders: Matriarkerna
8
av 10
  • Artist
  • Sara Parkman & Samantha Ohlanders
  • Album
  • Matriarkerna
  • Bolag
  • Kakafon


Trollbindande folkmusikmelodier mellan tradition och förnyelse.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders fick en hel del uppmärksamhet med »Fäboland«, producerad av Riksteatern, där de förenade musik, kabaret och feminism. Thelma och Louise i allmogestil är en beskrivning av föreställningen som handlade om att kvinnor varit de viktigaste byggstenarna i svensk folkmusik. Det pratas annars ofta om spelmän och gubbar, medan tjejerna och tanterna, fäbodmusiken, vallmusiken, ofta hamnar i skymundan.

På »Matriarkerna«, som är en fortsättning på samma tema, tar duon hjälp av föregångare som Lena Willemark, Susanne Rosenberg, Marie Selander, Ellika Frisell och Agneta Stolpe.

Men i centrum har vi Parkman och Ohlanders – två relativt unga, orädda, folkmusiker som rör sig mellan tradition och förnyelse. Det är mer traditionell folkmusik än Sara Parkmans soloskiva från i fjol där folkmusiken vävs ihop med elektronik och drömsk pop. Kolla upp den också! Låtarna på »Matriarkerna« är i huvudsak fiolmusik, mest egenkomponerat material, med en stark närvarokänsla. Det är svårt att inte dras med i det vassa soundet, de bitvis trollbindande melodierna.

Det blir en extra laddning i musiken med röster, dels sjunger de helt själva, som i »Hej Kompis« och »Darth Vader«. Agneta Stolpe, som bland annat undervisar i kulning, trallsjunger fint i »Nya Ångermanland«, Susanne Rosenberg sjunger i »Geresta« och Marie Selander (Nursery Rhymes, Låt & Trall, Vargavinter) tar hand om mikrofonen i »Nattåg«. Lena Willemark tar fram sin mäktiga stämma i de traditionella »Ling linge logen« och »Lammena«. Särskilt den förstnämna är helt suverän med olika skiftningar i sättet att sjunga.