Amanda Shires: To the Sunset
8
av 10
  • Artist
  • Amanda Shires
  • Album
  • To the Sunset
  • Bolag
  • Silver Knife/Thirty Tigers/Border


Smärtsamt melankoliska melodier och dödsföraktande dramatik.

Hon växte upp i det platta västra Texas, omgiven av en oändlig himmel och kringvirvlande tumbleweeds. Lärde sig spela fiol med en ylande hund vid sin sida. Fick tidigt ett kneg i legendariska western swing-ensemblen The Texas Playboys. Det var där hon lärde sig att lyssna på sina medmusiker, konsten att hålla tillbaka och agera professionellt. Åkte sedan runt med vindbitne låtskrivarmaestron Billy Joe Shaver, och det var han som uppmuntrade henne att satsa på sitt eget låtskrivande. Så Amanda Shires drog till Nashville där hon hankade sig fram som servitris parallellt med idogt musicerande och nätverkande. Sedermera träffade hon Jason Isbell, som sedan några år är hennes livspartner och emellanåt musikaliska bollplank, hon ingår också ofta i hans kompband The 400 Unit.

Amanda Shires karriär i eget namn har väl på senare år hamnat lite i skymundan av makens, men känslan är att »To the Sunset« äger kapacitet att ändra på det. Hon har hela tiden haft en oortodox lekfullhet, uppfriskande kickass-attityd och särpräglat wobblande sång (själv liknar hon den vid bräkandet från en get) som fått henne att sticka ut men samtidigt kanske inte riktigt passa in bland americana-genrens alla svårmodsrepresentanter.

På nya albumet befäster hon detta tydligare även på ett musikaliskt plan. Det här är det rockigaste hon gjort, skivan är full av gnistrande elgitarrer och suggestiva arrangemang som förstärker den här väldigt speciella artistens fantasifulla, gränslösa, ibland Southern gothic-ilande repertoar. Amanda Shires har alltid varit skicklig på att förmedla scener ur livet med knivskarp poetisk udd men aldrig tidigare bäddat in orden och sötman i sin sång i så här smärtsamt melankoliska melodier och en dödsföraktande dramatik du aldrig mer vill vara utan.
Relaterat

Ett annorlunda perspektiv
Jason Isbell-gig x 5