Spiritualized: And Nothing Hurt
8
av 10
  • Artist
  • Spiritualized
  • Album
  • And Nothing Hurt
  • Bolag
  • Bella Union/PIAS/Border


Jason Pierce är fortfarande världsbäst på Jason Pierce-rock.

Det är förstås en konst att göra samma sak om och om igen och hela tiden göra det bra. En forehand-cross, en dry martini, musik som låter som den sakta kramas sönder av moln.

»And Nothing Hurt« är Jason Pierces första Spiritualized-platta på sex år. Den handlar om åldrande och om tiden som går. Det är samtidigt ett nio låtar långt bevis över hur mycket som är konstant i Pierces ljud-universum. Oavsett om det står 2018 eller 1988 i kalendern.

Ända sedan tiden med Spacemen 3 har han egentligen skrivit samma låt, om och om igen. »And Nothing Hurt« är nästa kapitel i samma bok. Det låter fortfarande som attJason Pierce skriver låtar inne i Lou Reeds huvud under inspelningen av Velvet Undergrounds bananplatta.

Larmet och rock’n’rolldrivet i »On the Sunshine« och »The Morning After« är mer nödvändiga sidospår, undantag till huvudregeln. Jason Pierces grundläge är i försiktigt flytande form. Med minutiös precision och under lång tid fogar han samman gospel, stråkar och ljudet av avlägsna speldosor. Rösten bär knappt. Knaster och feedback gifter sig med kristallrena melodier.

»Lets Dance« här är ett mästarprov vad Pierce håller på med. En gitarrfigur Brian Wilson hade varit stolt över, ett sakta uppbyggt komp där inte en pianotangent eller körstämma ligger fel. Och så texten: »The hour is getting late/They’re putting all our dreams away«… Och plötsligt sitter vi där i ett kakafoni av ljud och trummor och melodier och pysande ljud och någonstans ler Lou Reed i sin himmel.

Pierce har sagt att målsättningen med »And Nothing Hurt« var att den ska låta inspelad i anrika Columbia Studios i New York men att ljudvågorna sedan skickats från en satellit. Med »Let’s Dance« är han där. Resten av plattan når inte dit, men det spelar mindre roll.

Många artiklar inför släppet och recensioner kretsar kring Pierces tidigare uttalande om att det här kan vara den sista platta han gör som Spiritualized.

Undantaget allt oförutsett och otrevligt som kan hända (Gud förbjude) stämmer det där förstås inte alls.

Jason Pierce är född att fortsätta göra musik som »And Nothing Hurt«.

Konstant bra musik.
Relaterat

Spiritualized