©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Uppdaterad Sonic-spellista!
Av Sonic-redaktionen   
Söndag 26 mars 2017, 13:14
TIPS

sonicspellista170326.pngSONIC-SPELLISTAN 2017-03-26

Lillie Mae: Honky Tonks and Taverns

Julien Baker: Distant Solar Systems

Ossler med Slowgold: Helsingborg 

Kendrick Lamar: The Heart Part 4 

Avantgardet med El Perro del Mar: Nu vill jag må 

Ulf Stureson: Gräs och syra

Downtown Boys: Somos Chulas (No Somos Pendejas) 

Nightmen: Be My World 

Läs mer...
Nya recensioner: Drake, Ossler med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 24 mars 2017, 15:10
ÅSIKT

sajtbildvecka122017.pngSonic #90 är ute, solen skiner och det är fredag. Vad mer kan vi göra? Jo, vi kan ge er veckans recensioner. Att dessa levereras lite senare än vanligt beror på massa saker men framför allt kan det förklaras med att Avantgardets rockshow i går intog Stockholm och gjorde oss... möra. Det är som det ska.

 

Drake: More Life 

En superstjärna i toppform, tycker Fredrik Thorén.

 

The Jesus And Mary Chain: Damage and Joy

En inte oäven men knappast felfri återkomst, enligt Johan Jacobsson. 

 

Valerie June: The Order of Time 

Pierre Hellqvist menar att Valerie June härmed avancerar från artist till artist

 

Ossler: Evig himmelsk fullkomning 

Johan Apel Röstlund berörs av Osslers sjunde album.

 

Tidigare recensioner här

 

Tradition med en twist
Av Jenny Bergquist   
Torsdag 23 mars 2017, 07:35
INTERVJU

vj1.pngvj2.pngHon är americana-yrvädret som 2013 drog fram med »Pushin’ Against a Stone«. Nu är Valerie June tillbaka med än mer förnämliga albumet »The Order of Time« (recenseras här på sajten i morgon). Vilket fick oss att leta reda på Jenny Bergquists fina porträtt (foto: Michael Steinberg) från Sonic #68/2013.

 

I förgrunden, ett fält med knähögt gräs som viker sig fram och tillbaks i vinden, och längre bort, på andra sidan fältet, en sliten bondgård. Ett nedgånget hus med flagnande vit färg. Verandan är tom, inga människor syns till, och det enda ljud som hörs är från en nätdörr som står och slår. Men stillheten är falsk, här har någonting just hänt. Något oåterkalleligt och blodigt.

  - Jag kan se en situation, något som händer, men det är så långt jag går, för det är väldigt våldsamt och illa och jag tycker inte om det. Du vet de där klassiska 

Läs mer...
Arton minuter med Laura Marling
Av Pierre Hellqvist   
Tisdag 21 mars 2017, 13:37
INTERVJU

LauraMarling.jpg»Semper Femina«, latin för »alltid kvinna«, är hennes sjätte album och jämte rysaren »Once I Was an Eagle« det hittills bästa ur Laura Marlings högkvalitativa diskografi. Med skivan cementerar sig den åter London-stationerade tjugosjuåringen som en av vår tids främsta singer-songwriters och lätt en av genrens skarpaste stilister. I en recension härom veckan skrev jag: » Hon kan låta ung och sökande i ena sekunden, för att i nästa vara livsluttrat blasé. Skiftningarna är subtila, inget hon gör en stor grej av, men de finns där - både lågintensiva och hypereffektiva.«

Annorlunda uttryckt; hög tid att ta reda på mer. Jag slog Laura en signal.

Du låter fokuserad men samtidigt väldigt avslappnad på den här skivan.

  - Jag är nog mer avslappnad överlag numera men det speglar också hurdana inspelningarna var. Jag kände mig trygg med [producenten] Blake Mills. Han är fenomenal. Han visste precis hur han skulle förverkliga den ljudbild jag såg framför mig.

Läs mer...
Från tröskverk till raket
Av Pierre Hellqvist   
Söndag 19 mars 2017, 09:05
ÅSIKT

chuckchuckchuck.jpgRock’n’roll har lämnat oss. Det vill säga Chuck Berry. Med anledning av detta publicerar vi en något modifierad version av en recension på den Bear Family-utgivna boxen »Rock and Roll Music – Any Old Way You Chose It« som publicerades i Sonic #78/2014.

 

Än i dag läggs det fram påståenden om att vita snodde rock’n’roll från svarta. Det är givetvis snömos. Man kan inte ta en genre från någon annan. Helt enkelt för att ingen kan sägas äga en genre. Alla musikaliska stilar är resultatet av påverkan från alla möjliga håll, ungefär som länder i årtusenden har präglats av intryck »utifrån«. Den musiker eller konstnär som använder impulser från någon annan - med annan bakgrund eller inte - lyfter på hatten till dennes gärning. Det är ett erkännande.

Kanske det största som finns. Musik i sin själva natur överbygger barriärer, gränser, hudfärger, principer. (Hur musikbranschen sedan behandlat somliga svarta - och vita - artister och låtskrivare är en annan sak.)

Läs mer...
Satte sväng till svensk rockmusik
Av Jan Gradvall   
Lördag 18 mars 2017, 20:36
TIPS

Hagstrom.pngVi nås i kväll tyvärr av beskedet att Micke Hagström har gått bort. Micke vem? undrar ni kanske. I Sonic #76 berättade Jan Gradvall historien om en sorgligt bortglömd nyckelfigur i svensk pophistoria.

 

Måndagen den 28 juli 2014 har jag skrivit i min almanacka: »Ring C. Falk«. Det var min första arbetsdag efter semestern. Det var då jag och Christian Falk skulle höras igen. Vi hade tidigare på sommaren bestämt att träffas och göra en intervju för Sonic som enbart skulle handla om hans musik.

Det blev inte så. Fem dagar innan, den 24 juli, började det burra i min telefon vid solstolen i Frankrike. Det var tidningar och radio som berättade att Christian Falk var död och ville att jag skulle uttala mig. Jag tackade nej.

Det jag i första hand ville prata med Christian Falk om var den singel och det album han gjorde med Micke Hagström i början av åttiotalet.

Läs mer...
Upp till kamp
Av Pierre Hellqvist   
Lördag 18 mars 2017, 16:10
INTERVJU

Avant1.pngAvant2.pngNu när Avantgardet är tillbaka med album nummer två, alldeles förträffliga »På östkusten intet nytt«, känns det väl som ett utmärkt tillfälle att lägga ut Pierre Hellqvists reportage (foto: Anton Lernstål) om bandet från Sonic #87.

 

»It was the best of times, it was the worst of times.«
Charles Dickens

 

Redan innan han drog sin första lina hade Rasmus Arvidsson börjat knarka.

Från femton års ålder och framåt lyssnade han bara på mer eller mindre drogromantiserande musik. Artister som levde det livet var hans förebilder. Dokumentärer och böcker om dem var allt han tog in. Hans destruktiva ådra fick fritt spelrum 2011 då han som tjugotreåring skadade sitt knä i en fotbollsmatch och kort därpå lämnade sydöstra Småland för studier utomlands. Innan dess hade fotbollen hållit missbruket - spel, alkohol, amfetamin - tillbaka. Någorlunda. Vid ett tillfälle spelade Rasmus en match berusad. Borta mot Ljungbyholm. Han gjorde mål. Ett snyggt mål dessutom. Han lobbade bollen över målvakten. »Som George Best ungefär.«

I Belfast och sedermera London skulle han leva drömmen, och han skulle leva den så långt att det till slut bara blev bister verklighet i form av psykakut, avvänjning och Antabus kvar. 

Läs mer...
Nya recensioner: Zara Larsson, Avantgardet med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 17 mars 2017, 10:28
ÅSIKT

sajtbildvecka112017.pngTro det eller ej men Sonic #90 befinner sig just nu på tryck! Numret ifråga skickas ut till prenumeranter nästa vecka. Till er andra skickas den inte ut. Det är ett i vårt oblyga tycke jättefint specialnummer som saluterar musikstaden Los Angeles. Vi berättar mer om det här på sajten i nästa vecka. I väntan på det en handfull skivrecensioner:

 

Avantgardet: På östkusten intet nytt

Överraskningseffekten från senast må vara borta men Rasmus Arvidsson och kompani visar sig ha mer än så att komma med, konstaterar Pierre Hellqvist. 

 

Depeche Mode: Spirit

Ju mindre vi alla säger om den här skivan desto bättre, resonerar Pierre Hellqvist.

 

Zara Larsson: So Good

Hög tid att vi börjar prata om Zara Larssons musik, anser Niklas Elmér.  

 

Laura Marling: Semper Femina

Pierre Hellqvist finner sig återigen tagen av Laura Marling. 

 

Daniel Savio: Plejjern från Plejaderna

Mer ludd än klubb men trivsamt, tycker Sara Berg. 

 

Tidigare recensioner här.

 

Med hänget som igenkänningsmarkör
Av Anders Dahlbom   
Torsdag 16 mars 2017, 21:18
INTERVJU

Spoon2017.jpgNästan alla bra band har det gemensamt att de har en igenkänningsmarkör.

En unique selling point som gör att just de sticker ut på några sekunder. Det kan handla om ett melodispråk eller en inställning på gitarrförstärkaren, kanske en allmän ljudbild.

Austin-bandet Spoon har två sådana markörer.

Dels har sångaren Britt Daniel (som tillsammans med trummisen Jim Eno är bandets konstanta medlemmar sedan starten 1993) sin röst. En vattendelare där en del potentiella fans avskräcks av Daniels lätt hesa stämma. Men sticker ut gör den, och direkt avslöjar en Spoon-låt.

Den andra markören är mer svårdefinierad.

Läs mer...
Nya recensioner: Skander, Hurray For The Riff Raff med flera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 10 mars 2017, 00:02
ÅSIKT

sajtbildvecka102017.pngVi är på det utslagsgivande upploppet av Sonic #90-färdigställandet nu. Tidningen når dig (om du är prenumerant, that is) sisådär den 22 mars.

 

Grandaddy: Last Place

Låtarna tar aldrig det där sista hoppet på trampolinen. Det tycker PM Jönsson är lite synd.

 

Hater: You Tried

Johan Jacobsson hade tvivlat en smula, men här visar malmöbandet att de kan.


Hurray For The Riff Raff: The Navigator

Alynda Lee Segarra och hennes New Orleans-anhang förändras - och knappast till det sämre, anser Jens Karlsson.

 

Skander: Hon

Håll ögon och öron öppna för den här albumdebuterande göteborgaren, uppmanar Jenny Sörby.

 

Tidigare recensioner här.


<< Första sidan < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista sidan >>

Resultat 1 - 10 av 3384
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner